جراحی ارتوگناتیک چیست؟
ارتوگناتیک ، ارتوسرجری یا جراحی فک ، (Orthosurgery or orthognathic surgery) برگرفته از عبارات یونانی orthos ، “مستقیم” و gnathos ، “فک” است ، این عمل یک مداخله جراحی است که وظیفه اصلاح ناهنجاری های دندانی-جمجمه ای-فک و صورت را با استفاده از جابجا کردن استخوان فک بالا و فک پایین برای دستیابی به تعادل کامل بین تمام بخش های صورت بیمار را بر عهده دارد. این نوع ناهنجاری های صورت در مرحله رشد بیماران ظاهر می شود، در انتهای آن تثبیت می شود و می تواند مشکلاتی مانند آپنه خواب ، اختلالات TMJ ، مشکلات مال اکلوژن یا عدم هماهنگی اسکلتی و نا زیبایی و ناقرینگی صورت را ایجاد کند. در ادامه به توضیح بیشتر که ارتوسرجری یا جراحی ارتوگناتیک چیست می پردازیم…
جراحی ارتوگناتیک باید توسط جراح فک و صورت انجام شود ، تنها متخصصی که برای درمان ناهنجاری استخوان و بافت نرم ناحیه صورت آموزش دیده است.
سه نوع جراحی ارتوگناتیک وجود دارد :
۱- جراحی فک بالا (مونومگز مگزیلا)
۲- جراحی فک پایین (مونومگز مندیبل)
۳- جراحی همزمان هر دو فک (بایمگز)
حالت هایی چون خسته شدن فک در هنگام غذا خوردن ، صدا دادن فک یا برای انجام ارتودنسی مشکل نا قرینگی فک داشته باشید می بایست جراحی ارتوسرجی یا ارتوگناتیک توسط متخصص و جراح فک و صورت انجام شود. از این رو برای انجام ارتوسرجری با جراح فک و صورت در تهران دکتر حمید پاچناری و همچنین برای اطلاعات بیشتر نظیر شرح موقعیت های فک و اطلاع از هزینه جراحی ارتوگناتیک با ما تماس بگیرید:
ارتباط با کلینیک: 02126205610
دریافت نوبت: 09912741027
جراحی ارتوگناتیک فک بالا
عمل جراحی فک بالا برای قرار دادن فک بالا ( مگزیلا ) در موقعیت صحیح خود انجام می شود تا هماهنگی صورت حاصل شود و همچنین هدف دیگر ، بازیابی عملکرد این استخوان کلیدی در جویدن، تنفس و صحبت کردن است.
این روش برای اصلاح چندین ناهنجاری صورت، مانند پروگناتیسم فک پایین (جلو بودن فک پایین) یا کلاس 3 ، اپن بایت و لبخند لثه ای انجام می شود.
جراحی تک فک بالا شامل برش استخوان فک بالا به نام استئوتومی Le Fort I است که امکان جلو آوردن ، عقب بردن، افزایش ارتفاع ، کاهش ارتفاع فک یا چرخش استخوان فک بالا را فراهم می کند. هنگامی که فک در موقعیت مورد نظر قرار گرفت، با پیچ و پلاک تیتانیومی ، بعنوان یک ماده کاملاً زیست سازگار، در جای خود ثابت می شود.
جراحی ارتوگناتیک فک پایین
جراحی جلو کشیدن فک پایین زمانی ضروری است که افراد دارای فک کوچک و جمع شده نسبت به فک بالا باشند، وضعیتی که به عنوان رتروگناتیا یا کلاس 2 شناخته می شود.
این نوع ناهنجاری به ویژه بر هارمونی قسمت پایین صورت تأثیر می گذارد و باعث ایجاد مشکلات عملکردی مختلفی مانند آپنه خواب ( احساس تنگی نفس و خفگ هنگام خواب ) می شود.
جراحی جلو کشیدن فک پایین با استفاده از استئوتومی دو طرفه ساژیتال اسپلیت یا BSSO انجام میشود که شامل برش استخوان در هر طرف فک پایین، جلو کشیدن استخوان فک و تثبیت استخوان در موقعیت جدید با استفاده از پیچ و پلاک تیتانیومی است، یک ماده کاملاً زیست سازگار و بدون نیاز به خارج کردن.
این یک روش عالی است که به لطف نرم افزار برنامه ریزی سه بعدی ما و رویکرد کم تهاجمی ما ، به سادگی و با دقت بالا و با کمترین عوارض انجام می شود.
جراحی ارتوگناتیک همزمان هر دو فک
در اکثر بیماران جراحی ارتوگناتیک ، برای دستیابی به اکلوژن ( تماس دندانی ) مناسب و هماهنگی ایده آل صورت، نیاز به تغییر موقعیت هر دو فک (فک بالا و فک پایین) بصورت همزمان است، این عمل به عنوان ارتوسرجری بایمگزیلاری یا جراحی ارتوگناتیک دو فک شناخته می شود .
جراحی ارتوگناتیک دو فک برای درمان ناهنجاریهای زیر استفاده میشود:
کلاس 2، کلاس 3، عدم تقارن (ناقرینگی)صورت، یا اپن بایت،
در میان موارد دیگر، زمانی که جراحی تک فک برای ترمیم مشکلات بیمار کافی نباشد.
به لطف سیستم نرم افزاری سه بعدی و رویکرد کم تهاجمی ما ، جراحی دو فک در اتاق عمل فک و صورت با دقت بالا و حداقل عوارض انجام شده و بیمار می تواند از روز بعد از جراحی به خانه برود.
جراحی ارتوگناتیک در مقابل جراحی ارتوفاشیال
اصطلاح جراحی ارتوفاشیال روز به روز در رسانه های تخصصی و آموزنده رایج تر می شود. اگرچه می توان از عبارت جراحی ارتوگناتیک و جراحی ارتوفیشال برای اشاره به یک روش استفاده کرد، اما تفاوت این دو بصورت زیر است:
جراحی ارتوگناتیک یک روش جراحی است که عمدتاً بر روی دستیابی به عملکرد صحیح کمپلکس فکین متمرکز است، در حالی که جراحی ارتوفاشیال شامل یک رویکرد جامع است که در آن عملکرد و زیبایی شناسی دست به دست هم می دهند و در آن صورت به عنوان یک کل ، مورد توجه قرار می گیرد.
این تغییر نظریه عمدتاً به دلیل پیشرفتهای پزشکی و فناوریهای جدید است:
– از یک سو، توسعه تکنیکهای جراحی با حداقل تهاجم ، که برای بیمار آسیبزا نیست و زمان جراحی کوتاهتری را ممکن میسازد.
– از سوی دیگر، پیشرفتهای تکنولوژیکی اعمال شده در برنامهریزی جراحیها ( نرمافزار برنامهریزی سه بعدی ، مدلهای مجازی، ابزار برش پیزوالکتریک و غیره) امکان برنامهریزی دقیقتر و قابل پیشبینیتر و اجرای سریعتر و دقیقتر را فراهم میکند.
بنابراین، در چند کلمه، جراحی ارتوگناتیک یک روش عملکردی است، و جراحی ارتوفاشیال یک گام فراتر می رود و به دنبال تعادل ایده آل بین عملکرد و زیبایی است . برای انجام این کار، در ارتوسرجری ، علاوه بر اصلاح موقعیت فک بالا و فک پایین بیماران، در فرآیند طرح درمان ، جراح تغییراتی را که در اثر جراحی ، در سایر قسمت های صورت ایجاد خواهد شد را نیز بررسی می کند و روش های تکمیلی برای جلوگیری از آنها (در صورت نامطلوب بودن) یا هماهنگ کردن یک سوم پایینی صورت با بقیه اجزای صورت با روش های زیر در نظر گرفته می شود :
– جنیوپلاستی (جراحی زیبایی چانه)
– رینوپلاستی (جراحی زیبایی بینی)
– سپتوپلاستی (اصلاح انحراف تیغه بینی)
– اتوپلاستی (جراحی زیبایی گوش)
– لیفت گردن یا صورت
– فیلرهای صورت
– بلفاروپلاستی (جراحی زیبایی پلک)
– کانتوپکسی (اصلاح کشیدگی و زاویه چشم)
– حذف چربی باکال (چربی گونه)
– و غیره
انواع مال اکلوژن
هنگامی که بین موقعیت استخوان فکین و دندانها ناهماهنگی وجود دارد ، بعنوان مال اکلوژن ( تماس دندانی نامناسب و نامطلوب) شناخته می شود که می تواند انواع مختلفی داشته باشد:
– کلاس 2 : همچنین به عنوان رتروگناتیا یا رتروگناتیسم مندیبل یا پروگناتیسم فک بالا نیز شناخته می شود. اکثرا زمانی رخ می دهد که فک بالا نسبت به فک پایین جلوتر و یا بالعکس فک پایین نسبت به فک بالا عقب تر باشد.
– کلاس 3 : همچنین به عنوان پروگناتیسم مندیبولار شناخته می شود . اکثرا زمانی اتفاق میافتد که فک پایین نسبت به فک بالا جلوتر باشد.
– عدم تقارن صورت : زمانی که یک طرف یا قسمتی از یک طرف صورت نسبت به طرف دیگر ناقرینه باشد یا فک و چانه به یک سمت تمایل داشته و منحرف شده باشد.
– لبخند لثه ای : زمانی که هنگام لبخند زدن، بافت لثه بیش از حد دیده می شود .
این ناهنجاری ها ممکن است با سایر مشکلات مال اکلوژن مانند باریک بودن کام ، اپن بایت (دندانهای باز و بدون تماس) ، کراس بایت (تماس دندانی معکوس) ، بایت لبه به لبه (تماس دندانی نوک به نوک) ، دیپ بایت (تماس دندانی عمیق) یا نامرتبی دندان همراه باشد.
تفاوت ارتودنسی و جراحی ارتوگناتیک
جراحی ارتوگناتیک ارتباط نزدیکی با ارتودنسی دارد . بنابراین، اصلاح ناهنجاری های دندانی-جمجمه-فک و صورت همیشه مستلزم کار گروهی بین متخصص ارتودنسی و جراح فک و صورت است .
در مراحل درمانی مرسوم جهت ارتوسرجری شامل :
۱-ارتودنسی مرحله اول
۲-جراحی ارتوگناتیک
۳-ارتودنسی نهایی
، هدف از ارتودنسی قبل از جراحی حذف هرگونه تداخل دندانی موجود و ایجاد تماس دندانی پایدار و کافی بین فک بالا و پایین برای جراح است تا بتواند حرکات اسکلتی برنامه ریزی شده را بصورت صحیح و مطلوب انجام دهد. درمان ارتودنسی پس از جراحی برای ایجاد اکلوژن نهایی (تماس دندانی دقیق و لبخند زیبا) ضروری است.
در کلینیک جراحی فک و صورت دکتر حمید پاچناری با بهترین متخصصین ارتودنسی همکاری می شود .
در طول درمان هر بیمار کاندید برای جراحی ارتوگناتیک ، هم جراح فک و صورت و هم متخصص ارتودنسی اطمینان حاصل می کنند که جنبه های اساسی تشخیص و درمان را بصورت کامل بررسی کرده و در نظر گرفته اند . همچنین جراح و ارتودنتیست باید در مورد درمان پیشنهادی و نحوه انجام آن به طور کامل به توافق برسند تا بیمار در تمام مدت از انجام صحیح درمان اطمینان کامل داشته باشد.
چرا کلینیک جراحی فک و صورت دکتر حمید پاچناری را انتخاب کنید؟
هنگامی که بیمار کاندید ارتوسرجری به مطب تخصصی جراحی فک و صورت دکتر پاچناری مراجعه می کند ، پس از انجام مشاوره تخصصی و تهیه رادیوگرافی و فوتوگرافی و اسکن سه بعدی ، در ابتدا آنالیز کامل صورت بیمار انجام می شود ؛ تمام بخش های تشکیل دهنده ناحیه صورت به طور کامل مورد مطالعه قرار گرفته اند: فک پایین، فک بالا، استخوان های زیگوماتیک، بینی، استخوان اربیت ، دندان ها و تمام بافت نرمی که اسکلت صورت و ناحیه گردن را می پوشاند.
از آنجایی که تمام این اجزا یک کل تقسیم ناپذیر را تشکیل می دهند، جراح فک و صورت باید مورفولوژی و عملکرد را نیز به طور مشترک ارزیابی کند. بنابراین، هنگام ارزیابی برای ارتوسرجری ، کل مجموعه دندانها – جمجمه – فک و صورت ، با عناصر مختلف زیبایی شناختی و عملکردی آن، باید به طور کلی ارزیابی شود. این نگاه ، تعهد ، باور و هدف کلینیک ماست.
در صورت نیاز به اخذ مشاوره یا بروز هر مشکلی پس از جراحی ، با ما در تماس باشید ؛ تا پایان دوره درمان در کنار شما خواهیم بود. شماره تماس مطب دکتر پاچناری (اخذ نوبت) ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ – ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷
مشاوره در واتس اپ یا تلگرام
۰۹۱۸۸۸۱۷۹۱۸
پیج اینستاگرام
@dr.hamid.pachenari