پروتز صورت چیست؟
جراحی بسیار آسان جهت پرکردن و اصلاح برخی از فرورفتگی ها و نقایص ظاهری صورت از جمله پروتز گونه و چانه است. در عین سادگی، مزایا و معایب خود را نیز خواهند داشت که ادامه گفته خواهد شد.
آیا من زشت هستم؟!
حتما خیر
نفس پرسیدن این سوال نشانه ای از کمبود اعتماد بنفس و دوست نداشتن خود است. زیبایی امری نسبی است که در هر جغرافیا ، فرهنگ و جامعه ای تعاریف متفاوتی دارد. احساس نیاز به زیبا بودنِ عرفی و مورد توجه قرار گرفتن در سنین نوجوانی و بلوغ تا حد زیادی تحت تاثیر مسائل هورمونی و تاحدی هم تحت تاثیر گروه هم سن و سال پیرامون است اما این احساس در سنین بالاتر، اگر از حد معقول خود خارج شود و منجر به افسردگی و از کار افتادگی فرد و دوری از اجتماع شود ، بیمارگونه است و ممکن است از علائم یک اختلال بنام خودزشت پنداری (body dysmorphic disorder) باشد که شیوعی بین ۱.۹ تا ۱۲ درصد دارد. در این حالت با هیچ عمل جراحی زیبایی ، رضایت بیمار جلب نمی شود و حتما نیاز به روانکاوی وجود دارد و پزشک مسئول ، تا رفع این موضوع شناختی ، جراحی را انجام نخواهد داد.
موضوع دیگر انگیزه بیمار از عمل جراحی زیبایی است. اگر فرد تحت فشار خانواده یا اطرافیان تصمیم به عمل گرفته ، این تصمیم و انگیزه ، درونی نیست و احتمال جلب رضایت بیمار پس از عمل را کاهش می دهد.
فقط زمانی برای عمل زیبایی مراجعه کنید که انگیزه صحیح درونی و شخصی دارید و این تصمیم را با مشورت با جراح گرفته اید. سطح توقعات بیمار از جراحی زیبایی باید معقول باشد. هدف از جراحی زیبایی در صورت نیاز، شبیه شدن شما به فرد دیگر نیست ، بلکه تبدیل ظاهر شما به ورژن بهتر و زیباتری از خود شماست.
برای انجام خدمات زیبایی از جمله پروتز گونه و چانه و دریافت مشاوره از دکتر حمید پاچناری متخصص و جراح فک و صورت با سالها سابقه و فعالیت در زمینه زیبایی با مراکز و بیمارستانهای معتبر می توانید از طریق شماره های زیر اقدام به دریافت نوبت نمایید: ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ – ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷
جنس پروتز های صورت از چیست؟
شایعترین پروتزهایی که در صورت استفاده می شوند:
۱- مدپور (medpor) (پلی اتیلن)
۲-سیلیکون
۳-تیتانیوم
۴-پلی اتر اتر کتون (PEEK)
نحوه ساخت پروتز های صورت چگونه است؟
پروتزهای سیلیکونی و مدپور معمولا بصورت پیش ساخته (prefabricated) با تعدادی شکل کلی ،در بازار پزشکی ایران موجود هستند و در حین عمل با تراشیدن و بریدن با صورت بیمار منطبق می گردند.
پروتز های تیتانیوم و PEEK اما بصورت اختصاصی برای صورت بیمار ساخته می شوند (custom fabricated) .برای این منظور تصویر cbct یا CT اسکن سه بعدی از صورت بیمار تهیه می شود و به شرکت سازنده پروتز ارسال می گردد و سپس پروتز با تکنیک های ریختگی یا تراش یا پرینت ۳ بعدی ساخته می شود.
کدام جنس پروتز بهتر است؟
-
مدپور و سیلیکون
شایعترین پروتز هایی که برای زیبایی صورت استفاده می شوند پروتز سیلیکون و مدپور هستند.
در بعضی نواحی مثل شقیقه جهت اصلاح فرو رفتگی فقط باید از سیلیکون استفاده کرد چرا که لمس نرمتری دارد . اما در ناحیه چانه و گونه از هر دو نوع می توان استفاده کرد.
مدپور بواسطه متخلخل بودن چسبندگی بهتری دارد و اجازه رشد بافت و عروق خونی را به داخل خود می دهد و اما احتمال عفونت بیشتری دارد و اگر دچار عفونت شود معمولا باید خارج شود همچنین احتمال شکستن و خورد شدن مدپور در اثر ضربه نیز وجود دارد
پروتز سیلیکون سطح صافی دارد که چسبندگی بافتی آنرا کمتر می کند و احتمال تحلیل استخوان زیرین خود را افزایش می دهد اما احتما عفونت و شکستن کمتری دارد.
-
تیتانیوم و PEEK
پروتز های تیتانیومی و PEEK معمولا در موارد تخریب استخوان در اثر تومور ، سرطان و یا تروما ( تصادف و شکستگی) استفاده می شوند و در موارد زیبایی کاربرد کمتری دارند.
در مواردی که قطعه ای از استخوان بیمار کنده شده یا خورد شده و باعث بدشکلی و فرو رفتگی صورت یا پیشانی یا جمجمه شده است ابتدا از بیمار سی تی اسکن سه بعدی تهیه می شود و بعد از ساخت پروتز در اتاق عمل در محل فیکس می شود
آیا قرار دادن پروتز در بینی مورد تایید است؟
یکی از شایعترین محلهای بیرون زدگی و عفونت پروتز ، بینی است. بصورت کلی قرار دادن پروتز در بینی توصیه نمی شود و درمان ایده آل بینی، پیوند غضروف و استخوان است. معمولا پیوند غضروف از گوش یا دنده بیمار برداشته می شود و سپس شکل داده می شود و نقش پروتز را در بینی بیمار بازی می کند.
جراحی پروتز صورت چگونه انجام می شود؟
این جراحی معمولا تحت بیهوشی و در اتاق عمل و در شرایط کاملا استریل انجام می شود.
در مورد پروتز گونه ، برش فقط داخل دهانی است و برش پوستی وجود ندارد . پس از آماده شدن فضا ، پروتز در محل قرار گرفته و با پیچ به استخوان فیکس می شود و بخیه زده می شود.
در مورد پروتز چانه، هم امکان برش داخل دهانی و هم امکان برش روی پوست زیر چانه هست. برش پوستی احتمال عوارض کمتری دارد و خط برش زیر چانه محو می شود . مجددا پروتز پس از منطبق شدن در محل با پیچ فیکس می شود.
در مورد پروتز شقیقه ، برش در لابلای موی سر زده و مخفی می شود و پروتز با بخیه در محل فیکس می شود.
در مورد پروتزهای پیشانی و جمجمه و کاسه چشم و فک و سایر پروتز های صورتی که برای اصلاح استخوان از دست رفته استفاده می شوند ترکیبی از برش های داخل دهانی و پوستی زده می شود و پروتز با پیچ فیکس می شود.
مدارک مورد نیاز قبل از جراحی پروتز صورت
* فوتوگرافی صورت(عکس رنگی)
* آزمایش خون
* اسکن cbct یا CT سه بعدی در موارد نقص استخوانی و پروتز های تیتانیومی و PEEK
* رادیوگرافی پانورامیک و سفالومتری
* تهیه پروتز تجویز شده توسط جراح
* اخذ مشاوره های تخصصی قبل از عمل در صورت ابتلا به بیماریهایی مانند دیابت و اختلال تیروئید و …
نکات قبل از جراحی پروتز صورت
۱-سیگار و قلیان نکشید حداقل از ۲ الی ۴ هفته قبل از عمل ترک شود
۲-الکل مصرف نکنید
۳-داروهای ضد انعقاد و مکمل ها را با مشورت پزشک قطع کنید؛داروهای آسپیرین (۵روز) ،پلاویکس (۵روز) ، وارفارین (۳روز) ،آکسابین (۲۴الی ۴۸ ساعت) و ویتامین E و روغن ماهی و داروهای گیاهی (۲هفته) مثل جنسینگ ، جینکو ، سیر و … منجر به خونریزی می شوند و باید قبل از جراحی صرفا با تایید پزشک مربوطه قطع گردند.
۴-از سرماخوردگی و سینوزیت دوری کنید
ابتلا به عفونت های تنفسی منجر به کنسل شدن و به تاخیر افتادن عمل شما به مدت حداقل یکماه می شود
۵-از بروز تبخال پیشگیری کنید
تبخال باعث کنسل شدن عمل شما تا برطرف شدن زخم آن می شود
۶-استحمام شب قبل از عمل
شب قبل از عمل استحمام کنید و صورت و موها را بشویید ، حتما قبل از عمل مو های صورت را بصورت کامل shave کنید
۷-شب قبل از عمل ناشتا باشید از ۸ الی ۱۰ ساعت قبل از ساعت عمل ناشتا باشید
۸-کنترل هر گونه بیماری درمان نشده ،توسط متخصص مربوطه
فشار خون،پرکاری یا کم کاری تیروئید، دیابت و …
۹-مژه مصنوعی ، ناخن مصنوعی ، لنز و زیورآلات خود را قبل از روز عمل خارج کنید
۱۰-شب قبل از عمل مسواک بزنید
۱۱-در مورد پروتز های جمجمه و شقیقه و پیشانی ، طبق دستور جراح موها را قبل از عمل، بافته یا کوتاه کرده که احتمال عفونت له حداقل برسد.
مراقبت های پس از جراحی پروتز صورت
1- سیگار قلیان نکشید حداقل تا ۲ ماه پس از جراحی مصرف دخانیات ممنوع است
2- الکل مصرف نکنید
3- کمپرس یخ استفاده کنید در طی ۳ روز اول پس از جراحی از کمپرس یخ استفاده کنید و هر ۱۰ دقیقه آنرا جابجا کنید
4- از روز چهارم کمپرس گرم استفاده کنید مانند حوله گرم.بیش از حد داغ نباشد.در صورت وجود خونریزی کمپرس گرم ممنوع است
5- کشیدن بخیه ها
بخیه های داخل دهانی جذبی هستند و نیازی به کشیدن ندارند و معمولا پس از ۲الی۴ هفته حذف می شوند
بخیه پوستی در ناحیه چانه بعد از ۷ روز و در ناحیه پوست سر بعد از ۱۰ الی ۱۴ روز کشیده می شوند
6- کم حسی موقتی پوست ناحیه جراحی این علامت موقتی است و پس از ترمیم زخم برطرف می شود
7- ورزش و فعالیت سنگین نکنید از وارد شدن ضربه به محل پروتز خودداری کنید
8- تورم و کبودی
تورم در روز سوم به حداکثر می رسد و پس از آن رو به کاهش می گذارد و بعد از ۲ هفته برطرف می شود.کبودی در محل جراحی خصوصا در افراد با سن بالاتر غیر طبیعی نیست و معمولا پس از ۱۰ روز از بین می رود
9- چسب چانه فقط در موارد پروتز چانه با برش داخل دهانی، بمدت ۱ هفته در محل بماند
10- بهداشت دهان را رعایت کنید
در موارد وجود برش داخل دهانی ،شستشوی دهان با دهانشویه کلرهگزیدین را از روز اول پس از جراحی شروع کنید
شستشوی دهان با سرم نمکی رقیق بعد از هر وعده غذایی انجام شود
مسواک را بعد از ۲۴ ساعت شروع کنید
غرغره شدید یا تف کردن ممنوع است
11- داروها را طبق نسخه مصرف کنید
معمولا پس از جراحی پروتز صورت داروهای زیر تجویز می شود:
آنتی بیوتیک(مصرف سر ساعت تا آخرین عدد)-مسکن-آمپول دگزامتازون(تزریق عضلانی)-پماد ویتامین A+D (بر روی لبها)-پماد تتراسایکلین۱درصد(روی بخیه پوستی) -دهانشویه کلرهگزیدین-دهانشویه نرمال سالین
12- رژیم غذایی نرم و آبکی داشته باشید
در طی ۱ هفته اول بعد از جراحی ،از خوردن غذاهای سفت و جویدنی پرهیز کنید. در این مدت از غذاهای نرم و آبکی و له شده توسط بلندر استفاده کنید مانند سوپ صاف شده یا فرنی یا پودر سرلاک یا آبمیوه یا پاستای نرم و … . طبیعتا در این دوره باید حجم وعده های غذایی کمتر ولی تعداد دفعات وعده های غذایی روزانه افزایش یابد
13- مایعات فراوان استفاده کنید
14- استحمام با آب ولرم بعد از ۳ روز با پرهیز از وارد شدن ضربه به پروتز
15- جهت مرطوب شدن هوای تنفسی در اتاقتان از بخور استفاده کنید
16- از روز پس از جراحی شربت مولتی ویتامین را آغاز کنید یک قاشق غذاخوری بصورت روزانه
مدت استراحت و مرخصی مورد نیاز پس از جراحی پروتز صورت
– زمان رفتن به منزل معمولا همان روز جراحی از بیمارستان مرخص می شوید . خصوصا در پروتز های مربوط به بازسازی استخوان بهتر است یک هفته بعد از عمل در منزل استراحت کنید.
-مدت مرخصی جراح ،بسته به نوع عمل از ۴۸ ساعت تا ۱ هفته بعد از عمل برای شما مرخصی تجویز میکند
-ممنوعیت ورزشی ورزش های سبک مثل پیاده روی ، ۱ هفته بعد از جراحی بلامانع است. ورزش های سنگین مثل لیفت و بدنسازی و ورزش های رزمی و شنا حداقل بمدت ۲ ماه ممنوع است.
عوارض و مشکلات احتمالی پس از جراحی پروتز صورت
بیرون زدگی پروتز از پوست
در بعضی نواحی مثل بینی این احتمال بیشتر است و عفونت پروتز این احتمال را تشدید می کند
عفونت
معمولا در افراد با سیستم ایمنی ضعیف مثل افراد تحت اشعه درمانی و شیمی درمانی و مبتلایان به دیابت و… و مصرف دخانیات و الکل و … و بهداشت ضعیف دهان و یا قطع خودسرانه آنتی بیوتیک رخ می دهد.
علائم آن ترشح چرک ، تورم دردناک طولانی است
آلرژی
در موارد نادر بیمار به پروتز آلرژی نشان می دهد که در اسرع وقت باید خارج شوند
علائم آلرژی، قرمزی ، کهیر و تورم و خارش پوست است
جابجا شدن پروتز
در صورت ضربه شدید به پروتز یا عفونت در محل جراحی پیچ شل شده و پروتز جابجا می شود که در صورت بروز نیاز به جراحی مجدد در اتاق عمل هست
ناقرینگی
در مورد پروتز های دو طرفه این احتمال وجود دارد که با در صورت بروز با تزریق فیلر تا حدی قابل اصلاح است
درمان های جایگزین برای جراحی پروتز صورت
جراحی جنیوپلاستی به جای پروتز چانه
در بعضی افراد خصوصا اختلالات شدید استخوان چانه ، جنیوپلاستی توصیه می شود.می توانید در پمفلت مربوط به جنیوپلاستی یا در سایت در این باره اطلاعات بیشتری بدست بیاورید.
تزریق فیلر (ژل)
این روش ،ماندگاری در حد ۶ ماه دارد و در بعضی افراد منجر به ایجاد کیست پوستی و یا زخم پوستی می شود . تزریق ژلهای با عمر طولانی در صورت توصیه نمی شود چراکه فرصت اصلاح اصولی را از بیمار می گیرد.صرفا جهت ارزیابی اولیه نتایج زیبایی توصیه می شود.
تزریق چربی
در بیماری که تمایل به جراحی پروتز یا جراحی فک و چانه ندارد،حتما از تزریق فیلر بهتر است. عوارض کمتر و ماندگاری بیشتری دارد.اما نیاز به برداشت چربی از ناحیه شکم یا ران تحت بیهوشی دارد.
در صورت نیاز به اخذ مشاوره یا بروز هر مشکلی پس از جراحی ، با ما در تماس باشید ؛ تا پایان دوره درمان در کنار شما خواهیم بود. شماره تماس مطب دکتر پاچناری (اخذ نوبت) ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ – ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷
مشاوره در واتس اپ یا تلگرام
۰۹۱۸۸۸۱۷۹۱۸
پیج اینستاگرام
@dr.hamid.pachenari