آپنه خواب یا تنگی نفس در خواب

آپنه خواب یا تنگی نفس در خواب

آپنه انسدادی خواب چیست؟

آپنه خواب یا تنگی نفس در خواب (OSA) یک اختلال با نشانه وقفه های مکرر تنفس در طول خواب است که به عنوان آپنه شناخته می شود و معمولا بیش از 10 ثانیه طول می کشد. علت اصلی انسداد، روی هم افتادن (کلاپس) دیواره های راه هوایی فوقانی است. آپنه انسدادی خواب (OSA) در بیش از 25 درصد از جمعیت دیده می شود یعنی یک نفر از هر ۴ فرد و تأثیر منفی بر کیفیت زندگی مبتلایان دارد.

نه تنها باعث اختلال در استراحت آنها در طول شب می شود که در موارد شدید حتی می تواند منجر به مرگ شود، بلکه فعالیت روزانه آنها را به دلیل خواب آلودگی و خستگی مزمن مختل می کند. حتی جدی تر از آن، آپنه خواب باعث کاهش اکسیژن منتقل شده توسط خون می شود و در نتیجه فشار خون شریانی، بیماری های قلبی عروقی، تغییرات متابولیک و هورمونی و افزایش خطر تصادف ایجاد می کند.

علائم مرتبط با آپنه خواب

وجود دو مورد از علائم زیر، در غیاب علل دیگر، می تواند نشانگر آپنه انسدادی خواب باشد :

۱- خروپف نامنظم، بلند و منقطع همراه با آپنه در هنگام خواب

۲- خواب آلودگی در طول روز

۳- خستگی مزمن

 

آپنه خواب یا تنگی نفس در خواب

تست تشخیصی

تشخیص آپنه خواب با استفاده از آزمایشی به نام پلی سومنوگرافی انجام می شود که چندین متغیر را در طول خواب و با استفاده از دستگاه های خاص بررسی می کند. این آزمایش توسط تیم فیزیولوژی اعصاب انجام میشود و به عنوان یک اختلال چند رشته ای، جراحان فک و صورت باید با کل تیم متخصص که معمولاً شامل متخصصان مغز و اعصاب ، فیزیولوژیست های اعصاب و گوش و حلق و بینی می شود، هماهنگی لازم را انجام دهند.

دکتر حمید پاچناری جراح فک و دهان در تهران با مهارت درمان قطعی اپنه خواب با بررسی و نیاز به جراحی ارتوگناتیک / ارتوسرجری مشکل شما را بهبود می دهند برای دریافت نوبت مشاوره می توانید با این شماره ها تماس بگیرید : ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ – ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷

مطالعه بیشتر  ایمپلنت فوری یک روزه

درمان آپنه خواب

معمولاً چهار مرحله در درمان آپنه انسدادی خواب وجود دارد:

۱- کاهش وزن

۲- دستگاه CPAP

۳- اسپلینت های جلوبرنده فک پایین

۴- جراحی ارتوگناتیک (جراحی فک ) + جنیوپلاستی

 

آپنه خواب یا تنگی نفس در خواب

CPAP

یکی از درمان‌هایی که برای سال‌هاست که توصیه می‌شود CPAP ( فشار مداوم مثبت راه هوایی ) است که وسیله‌ای است که در شب در هنگام خواب استفاده می‌شود و شامل یک ماسک متصل به دستگاهی است که هوای تحت فشار را برای جلوگیری از بسته شدن راه‌های هوایی بیمار پمپ می‌کند . با اینکه این دستگاه راه هوایی را باز می کند، اکثر بیمارانی که از آپنه خواب رنج می دستگاه CPAP را به عنوان یک دستگاه “پر سر و صدا” توصیف می کنند . عدم تحمل سر و صدا و ماسک، احتقان بینی و تحریک غشاهای مخاطی باعث می شود 70 درصد از بیماران بخواهند استفاده از CPAP را متوقف کنند و جایگزین راحت و موثرتری پیدا کنند.

 

آپنه خواب یا تنگی نفس در خواب

اسپلینت های دندانی جلو برنده فک پایین

یک وسیله تشخیصی و یک راه حل موقت برای موارد جزئی تا متوسط آپنه خواب هستند . بر اساس مطالعات اخیر، استفاده طولانی مدت از این اسپلینت می تواند باعث تغییر در نظم دندانها و آسیب به مفصل گیجگاهی فکی شود .
این آتلی است که فک پایین ، زبان و بافت نرم را به جلو می برد و بدین ترتیب با این حرکت باعث باز شدن مجاری تنفسی می شود . جلو کشیدن فک پایین توسط این اسپلینت ها توسط جراح فک و صورت کنترل می شود.

طراحی اسپلینت‌های جلو کشنده فک پایین بسیار ساده است: اندازه‌گیری‌های آناتومیکی بیمار انجام می‌شود و قالب‌های دندانی از قوس‌های فک بالا و فک پایین تهیه می‌شود که شبیه‌ساز پیشروی فک پایین است .

مطالعه بیشتر  پوشش و تعرفه بیمه تکمیلی دندانپزشکی ۱۴۰۳

این نوع دستگاه به ما امکان می دهد در کوتاه مدت به پیشرفت های خاصی دست یابیم:

۱- وقفه در خواب کاهش می یابد و کیفیت زندگی در طول روز بهبود می یابد.

۲- شدت خروپف کاهش می یابد.

با این حال، استفاده طولانی مدت از این پروتزها می تواند باعث تغییر در روی هم قرار گرفتن دندانها و آسیب به مفصل فک شود.

به همین دلیل است که جراحی ارتوگناتیک  برای  جلو کشیدن فک پایین، فک بالا یا دو فک و چانه انجام می شود که می تواند این مشکل را بلافاصله و به طور قطعی درمان کند.

 

آپنه خواب یا تنگی نفس در خواب

جراحی ارتوگناتیک

با این حال، به لطف تلاش مداوم و تحقیقات بسیار در مورد آپنه انسدادی خواب ، متخصصان جراحی فک و صورت به طور علمی نشان داده اند که جراحی ارتوگناتیک (جراحی دو فک و چانه) راه حلی قطعی برای این مشکل جدی در بیماران مبتلا به ناهنجاری های دندانی-صورتی ارائه می دهد.

 

آپنه خواب یا تنگی نفس در خواب

درمان اپنه خواب توسط متخصص فک و صورت

آپنه خواب یک مشکل بسیار گسترده در بین مردم است و همچنین وضعیتی است که نیاز به درمان چند رشته ای دارد. چرا جراح فک و صورت نقش مهمی در درمان OSAS ایفا می کند؟ چه متخصصان دیگری باید در این فرآیند مداخله کنند؟

سندرم آپنه انسدادی خواب (OSAS) یک بیماری چند عاملی و مزمن است، یعنی درمان صحیح آن مستلزم کنترل طولانی مدت چندین عامل علت است. چنین نظارتی شامل اندازه‌گیری‌های رفتاری، پزشکی و جراحی است که باید توسط یک سری متخصص انجام شود: پزشک خانواده، روان‌شناس، متخصص ریه، متخصص غدد و جراح فک و صورت و غیره.

تا به امروز، PAP (فشار مثبت راه هوایی) هنوز به عنوان درمان انتخابی برای هر درجه از OSAS در نظر گرفته می شود و معمولاً به عنوان اولین گزینه ارائه می شود. این PAP شامل اعمال فشار مثبت با استفاده از ماسک دهانی یا ماسک بینی است که در هنگام خواب استفاده می شود.

مطالعه بیشتر  هزینه ایمپلنت با بیمه ایران

با این حال، بسیاری از بیماران نمی توانند دستگاه PAP را به دلیل ناراحتی که ایجاد می کند، علاوه بر مشکلات پوستی و تحریکی بینی، خشکی چشم و گونه، احساس کلاستروفوبیا یا خفگی، یا طرد شدن توسط همسر بیمار، تحمل کنند.

در چنین مواردی، یا عمدتاً در شرایطی که انسداد راه هوایی قابل درمان با جراحی تشخیص داده می‌شود، تنها درمان جایگزینی که می‌تواند به طور قطعی OSAS را از بین ببرد، جراحی ارتوگناتیک است که توسط فوق تخصص جراحی فک و صورت انجام شود . جراحی ارتوگناتیک یک راه حل طولانی مدت برای آپنه خواب است

همانطور که اخیرا توسط آکادمی پزشکی خواب آمریکا به رسمیت شناخته شده است ، جراحی ارتوگناتیک تنها روش جراحی است که قادر به بهبود پارامترهای پلی سومنوگرافی در مقیاسی قابل مقایسه با CPAP است. بنابراین یک درمان قطعی در نظر گرفته می شود.

نتیجه گیری

همه بیمارانی که هر یک از علائم زیر را دارند: خروپف مکرر، مکث تنفسی در خواب، بیدار شدن مکرر شبانه، خفگی یا رفلاکس معده به مری شبانه، خواب آلودگی در طول روز، یا مشکل در تمرکز , باید با پزشک مشورت کرده و تحت یک مطالعه پلی سومنوگرافی قرار گیرد . چنین مطالعه‌ای عدم وجود یا وجود OSAS را تأیید می‌کند ، در این صورت توصیه می‌کنیم یک قرار ملاقات با دکتر پاچناری یا یک مشاوره آنلاین از ایشان از طریق لینک واتس اپ بگیرید. ۰۹۱۸۸۸۱۷۹۱۸ به این ترتیب ما می توانیم بهترین درمان را برای مورد شما به شما توصیه کنیم.

به این مطلب امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *