ویروس HPV چیست
ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) که شیوع آن در بین نوجوانان و بزرگسالان در سراسر جهان در حال افزایش است. این ویروس که در سرطان دهانه رحم و رحم نقش دارد، اما دادههای اخیر افزایش موارد سرطان سلول سنگفرشی اوروفارنکس مرتبط با ویروس را در گروههای مرد و زن نشان داده است. هدف واکسن hpv و جلوگیری از سرطان دهان، بررسی پیامدهای بهداشت دهان و دندان عفونت HPV، از جمله شیوع دهان و حلق، ضایعات سر و گردن مرتبط با HPV، روشهای درمانی و استفاده از واکسن است.
نقش جراح فک و دهان در تشخیص بیماری
متخصصان دندانپزشکی باید به طور معمول بیماران را از نظر دهانی و حلقوی عفونت HPV غربالگری کنند، به دنبال ارجاع به موقع برای درمان ضایعات بالقوه بدخیم باشند و از تزریق واکسیناسیون HPV برای بیماران در معرض خطر را توصیه کنند. ویروس پاپیلومای انسانی که HPV نیز نامیده می شود، از طریق فعالیت جنسی منتقل می شود. برخی از گونه های HPV باعث ایجاد زگیل تناسلی می شوند. سایر گونه های HPV می توانند باعث ایجاد سرطان از جمله سرطان در ناحیه دهان ، سر و گردن شوند.
در بیشتر مواقع، بدن می تواند HPV را پیدا کرده و از بین ببرد. اما اگر ویروس برای مدت طولانی در بدن بماند، می تواند باعث سرطان شود. واکسینه شدن در برابر HPV به پیشگیری از سرطان در مردان و زنان کمک می کند.
دکتر حمید پاچناری جراح فک و دهان و متخصص ایمپلنت دندان می باشد که برای انجام خدمات و همچنین جهت جراحی کیست و تومور سرطانی دهان می توانید مراجعه نمایید. برای دریافت مشاوره مستقیم جهت مشاوره در واتس آپ با این شماره ۰۹۱۸۸۸۱۷۹۱۸ و برای دریافت نوبت و مراجعه با این شماره ها ارتباط بگیرید: ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ – ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷
واکسن گارداسیل یا GARDASIL
تزریق واکسن hpv جلوگیری از زگیل دهانی و انواع واکسن های اچ پی وی (واکسن 9 یا 4 ظرفیتی ویروس پاپیلوم انسانی) چیست؟
گارداسیل 9 به محافظت از افراد 9 تا 45 ساله در برابر بیماری های زیر ناشی از 9 نوع HPV کمک می کند: سرطان دهانه رحم، واژن در زنان، سرطان مقعد، برخی از سرطان های سر و گردن، مانند سرطان گلو و پشت دهان و زگیل تناسلی.
نوع دیگر ، واکسن چهار ظرفیتی ویروس پاپیلوم انسانی (نوع 6، 11، 16 و 18) است. واکسن گارداسیل معمولاً در عضله بازو تزریق می شود.
برای افراد 9 تا 14 سال، GARDASIL 9 را می توان با استفاده از برنامه 2 دوز یا 3 دوز تجویز کرد. برای برنامه 2 دوز، واکسن دوم باید 6 تا 12 ماه پس از اولین واکسن تزریق شود. اگر واکسن دوم کمتر از 5 ماه پس از واکسن اول انجام شود، واکسن سوم باید حداقل 4 ماه پس از واکسن دوم انجام شود. برای برنامه 3 دوز، واکسن دوم باید 2 ماه پس از اولین واکسن و واکسن سوم باید 6 ماه پس از واکسن اول انجام شود.
برای افراد 15 تا 45 ساله، GARDASIL 9 با استفاده از برنامه 3 دوز تجویز می شود. واکسن دوم باید 2 ماه بعد از اولین واکسن و واکسن سوم باید 6 ماه بعد از واکسن اول انجام شود.
سن تزریق واکسن HPV
هنگامی که فردی به HPV مبتلا می شود ، واکسن ممکن است آنقدر موثر نباشد. به این دلیل که هدف واکسن جلوگیری از عفونت جدید است. اگر فردی مبتلا به ویروس باشد، ممکن است واکسن به بدن در پاکسازی ویروس کمک نکند.تحقیقات نشان داده است که دریافت واکسن در سنین پایین با شروع زودتر فعالیت جنسی ارتباطی ندارد.
۱- واکسن HPV برای واکسیناسیون روتین در سن 11 یا 12 سالگی توصیه می شود. (واکسیناسیون را می توان از سن 9 سالگی شروع کرد.) افراد کمتر از 15 سال را می توان با 2 دوز به فاصله 6 تا 12 ماه واکسینه کرد.
۲- همچنین واکسیناسیون برای همه افراد تا سن 26 سالگی توصیه می شود، اگر در جوانی به اندازه کافی واکسینه نشده باشند. واکسیناسیون HPV بسته به سن واکسیناسیون اولیه به صورت دو یا سه دوز انجام می شود.
۳- واکسیناسیون برای افراد بالای 26 سال توصیه نمی شود. برخی از بزرگسالان در سنین 27 تا 45 سال ممکن است بر اساس گفتگو با پزشک خود تصمیم به دریافت واکسن HPV بگیرند، اگر در جوانی به اندازه کافی واکسینه نشده باشند. واکسیناسیون HPV در افراد در این محدوده سنی، به دلایل متعدد، از جمله اینکه افراد بیشتری در این محدوده سنی قبلاً در معرض HPV قرار گرفته اند، مزایای کمتری دارد.
استفاده از Gardasil 9 را برای مردان و زنان 9 تا 45 ساله مورد تایید است. اگر سن شما 27 تا 45 سال است، شرایط خود را با پزشک خود در میان بگذارید . با هم می توانید تصمیم بگیرید که آیا باید واکسن HPV را دریافت کنید یا خیر.
* به خاطر داشته باشید که واکسیناسیون HPV از عفونت های جدید HPV جلوگیری می کند اما عفونت ها یا بیماری های HPV موجود را درمان نمی کند. واکسن HPV زمانی بهترین اثر را دارد که قبل از هر گونه قرار گرفتن در معرض HPV تزریق شود.
اکثر بزرگسالان فعال جنسی قبلاً در معرض HPV قرار گرفته اند، اگرچه لزوماً همه انواع HPV دلیل نیاز به انجام واکسیناسیون نیستند.
در هر سنی، داشتن یک شریک جنسی جدید یک عامل خطر برای ابتلا به عفونت جدید HPV است. افرادی که در یک رابطه طولانی مدت و تک همسری متقابل هستند، به احتمال زیاد به عفونت HPV جدید مبتلا نمی شوند.
برنامه تزریق واکسن HPV و دوز آن
دو دوز واکسن HPV برای اکثر افرادی که این واکسن را قبل از 15 سالگی شروع می کنند توصیه می شود.
دوز دوم واکسن HPV باید 6 تا 12 ماه پس از اولین دوز تزریق شود.
نوجوانانی که دو دوز را با فاصله کمتر از 5 ماه دریافت می کنند، به نوبت سوم واکسن HPV نیاز دارند.
سه دوز واکسن HPV برای نوجوانان و بزرگسالان جوانی که این واکسن را در سنین 15 تا 26 سال شروع می کنند و برای افراد دارای نقص ایمنی توصیه می شود.
برنامه سه دوز توصیه شده 0، 1 تا 2 و 6 ماه است.
سه دوز برای افراد دارای نقص ایمنی (از جمله افراد مبتلا به عفونت HIV) در سنین 9 تا 26 سال توصیه می شود.
موارد منع تزریق واکسن HPV و اقدامات احتیاطی
۱- واکنش آلرژیک شدید (مانند آنافیلاکسی) به یک جزء واکسن یا به دنبال دوز قبلی واکسن HPV ، منع مصرف برای دریافت واکسن HPV است.
۲- واکسن 9 ظرفیتی HPV در ساکارومایسس سرویزیه (مخمر نانوایی) تولید می شود و برای افرادی که سابقه حساسیت فوری به مخمر دارند منع مصرف دارد.
۳- بیماری حاد متوسط یا شدید یک احتیاط برای واکسیناسیون است و واکسیناسیون باید تا بهبود علائم بیماری حاد به تعویق بیفتد.
– بیماری حاد جزئی (به عنوان مثال، اسهال یا عفونت خفیف دستگاه تنفسی فوقانی، با یا بدون تب) دلیلی برای به تعویق انداختن واکسیناسیون نیست.
تزریق واکسن HPV در بارداری
استفاده از واکسن HPV در دوران بارداری توصیه نمی شود. افرادی که باردار هستند باید شروع واکسیناسیون را تا بعد از پایان بارداری به تاخیر بیندازند. با این حال، آزمایش بارداری قبل از واکسیناسیون لازم نیست.
اگرچه واکسنهای HPV با ایجاد پیامدهای نامطلوب بارداری یا عوارض جانبی برای جنین در حال رشد در افراد حاملهای که سهواً واکسینه شدهاند، مرتبط نبوده است، واکسنهای HPV در افراد باردار در آزمایشهای بالینی مورد مطالعه کامل قرار نگرفتهاند. اگر پس از شروع تزریق واکسن HPV مشخص شد که فردی باردار است، دوز دوم و/یا سوم باید تا زمانی که دیگر باردار نیست به تعویق بیفتد. اگر فردی واکسن HPV را دریافت کند و بعداً متوجه شود که باردار است، دلیلی برای نگرانی وجود ندارد.
ایمنی واکسن اچ پی وی
واکسن های HPV بسیار ایمن هستند. تحقیقات علمی نشان می دهد که مزایای واکسیناسیون HPV بسیار بیشتر از خطرات احتمالی آن است. مانند تمام مداخلات پزشکی، واکسن ها می توانند عوارض جانبی داشته باشند.
تمام واکسنهای مورد استفاده ، از جمله واکسنهای HPV، قبل از صدور مجوز توسط سازمان غذا و دارو (FDA) آزمایشهای ایمنی گستردهای را انجام میدهند. در طول کارآزماییهای بالینی قبل از صدور مجوز، واکسن 9 ظرفیتی HPV Gardasil 9 در بیش از 15000 مرد و زن مورد مطالعه قرار گرفت و مشخص شد که ایمن و مؤثر است.
عوارض نامطلوب واکسن HPV
شایع ترین واکنش های جانبی گزارش شده در طول کارآزمایی های بالینی واکسن های HPV، واکنش های موضعی در محل تزریق بود. در کارآزماییهای بالینی قبل از صدور مجوز، واکنشهای موضعی مانند درد، قرمزی یا تورم توسط 20 تا 90 درصد دریافتکنندگان گزارش شد.
تب 37.7 درجه طی 15 روز پس از واکسیناسیون در 10 تا 13 درصد از دریافت کنندگان واکسن HPV گزارش شده است. نسبت مشابهی از دریافت کنندگان دارونما افزایش دما را گزارش کردند.
انواعی از عوارض جانبی سیستمیک از جمله تهوع، سرگیجه، درد عضلانی و بی حالی توسط دریافت کنندگان واکسن گزارش شده است. با این حال، این علائم با فراوانی یکسانی در بین دریافتکنندگان واکسن HPV و دارونما رخ داد.
واکنش های موضعی به طور کلی با افزایش دوز ، افزایش می یابد. با این حال، گزارش های تب به طور قابل توجهی با افزایش دوز ، افزایش نمی یابد. هیچ عارضه جانبی جدی با هیچ واکسن HPV مرتبط نبوده است.
سنکوپ (غش) می تواند پس از هر عمل پزشکی، از جمله واکسیناسیون، بدلیل استرس شدید رخ دهد. نوجوانان باید در هنگام واکسیناسیون بنشینند یا دراز بکشند و به مدت 15 دقیقه پس از واکسیناسیون در آن وضعیت بمانند. این برای جلوگیری از هر گونه آسیبی است که ممکن است در اثر سقوط در طول یک غش رخ دهد.
سوالات متداول
واکسن HPV چه می کند؟
۱- واکسن HPV از زگیل تناسلی و بیشتر موارد سرطان دهانه رحم جلوگیری می کند. ۲- از سرطان واژن ، آلت تناسلی یا مقعد ناشی از HPV جلوگیری می کند. ۳- واکسن HPV همچنین از سرطان های دهان، گلو، سر و گردن ناشی از HPV جلوگیری می کند.
واکسن HPV برای چه کسانی توصیه می شود و چه زمانی باید تزریق شود؟
واکسن Gardasil 9 توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تایید شده است. می توان آن را در افراد 9 سال و بالاتر تزریق کرد. این واکسن را می توان همزمان با سایر واکسن ها تزریق کرد. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری ها ، واکسیناسیون روتین HPV را در سن 11 یا 12 سالگی پیشنهاد می کند. سن ایده آل برای واکسیناسیون قبل از شروع فعالیت جنسی است.
چه کسانی نباید واکسن HPV را تزریق کنند؟
۱- واکسن HPV در دوران بارداری تزریق نمی شود. ۲- اگر فردی پس از اولین واکسن HPV واکنش آلرژیک داشته باشد ، یا اگر فردی آلرژی شدید و تهدید کننده زندگی داشته باشد، واکسن HPV توصیه نمی شود. ۳- همچنین، افرادی که بیماری متوسط یا شدید دارند باید منتظر بمانند تا بهبود یابند تا برای HPV واکسینه شوند.
اگر قبل از تزریق فعالیت جنسی داشته باشید، واکسن HPV مزایایی دارد؟
افرادی که از نظر جنسی فعال هستند باید با پزشک خود در مورد مزایای دریافت واکسن HPV صحبت کنند. اکثر افراد بلافاصله پس از شروع فعالیت جنسی به HPV مبتلا می شوند. اما حتی اگر یک سویه HPV دارید ، ممکن است همچنان از واکسن سود ببرید. می تواند از شما در برابر سایر گونه هایی که هنوز ندارید محافظت کند. اما هیچ یک از واکسن ها نمی توانند عفونت HPV موجود را درمان کنند . واکسن ها فقط از شما در برابر سویه های خاصی از HPV که ندارید محافظت می کنند.
آیا واکسن HPV قبل از رفتن کودک به مدرسه لازم است؟
واکسن HPV بخشی از برنامه روتین واکسن های دوران کودکی است.
آیا زنانی که واکسن HPV را دریافت کرده اند هنوز نیاز به انجام تست پاپ اسمیر دارند؟
بله واکسن HPV جایگزین تست پاپ نیست. غربالگری سرطان دهانه رحم با آزمایش پاپ اسمیر منظم که از سن 21 سالگی شروع می شود، بخش مهمی از مراقبت های بهداشتی پیشگیرانه است. در صورت مشاهده علائم سرطان دهانه رحم فوراً به پزشک مراجعه کنید. برخی از علائم خونریزی واژینال بعد از رابطه جنسی، بین قاعدگی یا بعد از یائسگی است. درد لگن؛ یا درد حین رابطه جنسی