پیوند استخوان فک و روش های جراحی بازسازی فک
از دست دادن و تحلیل استخوان فک می تواند ناشی از کشیدن و از دست دادن دندان ها باشد زیرا استخوان در ناحیه دندان های از دست رفته دچار تحلیل شدید شده و جذب می شود زیرا بعد از کشیدن دندان ، استخوان فک در آن ناحیه دیگر کارکرد خود را از دست می دهد و بدن آن را حذف می کند. البته گاهی ممکن است به دلیل یک بیماری، مانند تومور یا کیست در فک که با جراحی درمان شده، نقصی در استخوان ایجاد شود که نیاز به جراحی بازسازی استخوان فک داشته باشد.
تخریب و تحلیل استخوان همچنین ممکن است در نتیجه تصادف یا شکستگی (تروما) باشد یا همچنین می تواند یک نقص مادرزادی مثل شکاف کام باشد. از دست دادن استخوان یا نقص استخوانی، قرار دادن ایمپلنت دندانی یا قرار دادن پروتز (دندان مصنوعی) را دشوار می کند. علاوه بر این، زیبایی و عملکرد صورت را نیز تحت تأثیر قرار می دهد و باعث ایجاد صورت و لب های فرو رفته و ظاهر مسن و پیر در صورت می شود. در چنین شرایطی، جراحی های پیوند استخوان و بازسازی فک ضروری می شود.
به لطف پیشرفت های صورت گرفته در زمینه جراحی دهان فک و صورت ، ما اکنون منابع و توانایی جایگزینی استخوان از دست رفته و پرکردن نقایص استخوانی را با کمک جراحی پیوند استخوان و بازسازی فک در اختیار داریم.
برای انجام بازسازی فک از طریق پیوند استخوان فک تخصصی می توانید با مطب دکتر پاچناری بهترین متخصص و جراح فک و صورت شمال تهران تماس بگیرید ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷ – ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ یا از طریق شماره واتس اپ ۰۹۱۸۸۸۱۷۹۱۸ مشاوره دریافت نمایید.
پیوند استخوان چیست؟
هدف اصلی پیوند استخوان، افزودن حجم و تراکم به استخوان فک و اطمینان از بازیابی عملکرد و زیبایی آن است. منشا پیوند استخوان می تواند:
۱- اتوگرافت : از بدن خودتان گرفته شده است
۲- آلوگرافت : از انسان دیگری گرفته شده و در بانک های بافت انسانی آماده می شود
۳- زنوگرافت : به دست آمده از استخوان یک حیوان
۴- آلوپلاست : پیوند استخوان از مواد مصنوعی ساختگی
پیوند استخوان معمولاً قبل از کاشت ایمپلنت دندان انجام می شود، زیرا ایمپلنت های دندانی برای کاشت موفقیت آمیز به ارتفاع و عرض استخوان کافی در فک نیاز دارند. این نوع جراحی های پیوند استخوان ماهیت کوچکی دارند. پیوند استخوان در چنین حالتی ممکن است مصنوعی باشد یا ممکن است از سایر نواحی فک گرفته شود.
با این حال، در موارد نقایص و تحلیل قابل توجه فک ، مانند نقایص مادرزادی، یا مواردی که پس از تروما یا پس از برداشتن تومور یا کیست ایجاد می شود، نمی توان با مقادیر کمی از استخوان یا پیوند استخوان مصنوعی فک را بازسازی کرد. این نقایص نیاز به بازسازی فک دارند و در این موارد پیوند استخوان حتما از بدن خود بیمار گرفته می شود. این گرافت ها را می توان از خود استخوان فک، استخوان لگن، استخوان دنده ها یا درشت نی (استخوان ساق پا زیر زانو) گرفت.
ممبرین (غشا) در جراحی بازسازی فک چیست؟
غشاها با جلوگیری از رشد بافت های ناخواسته در ناحیه ترمیم استخوان، در محافظت از پیوند موفق استخوان نقش دارند. غشاها می توانند ماهیت قابل جذب، غیرقابل جذب، مصنوعی یا بیولوژیکی داشته باشند. برخی سفت و سخت و برخی نرم و انعطاف پذیر هستند.
غشاهای قابل جذب به مرور زمان در بدن حل می شوند. اکثر غشاهای قابل جذب از محصولات کلاژن ساخته شده اند و با منشا حیوانی هستند. غشاهای غیرقابل جذب حل نمی شوند و عموماً باید پس از مدت زمان مناسب برداشته شوند.
برخی از غشاهای مصنوعی از پلی تترا فلوئورواتیلن گورتکس (PTFE) ساخته شدهاند و همچنین ممکن است دارای یک لایه تیتانیوم شکل پذیر برای ایجاد داربست برای امکان شکل دهی به پیوند باشند.
غشاهای بیولوژیکی ممکن است از محصولات مشتق شده از خون شما پس از قرار دادن در سانتریفیوژها برای جمع آوری اجزای خونی که باعث بهبودی می شوند، ایجاد شوند. این موارد شامل پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) یا فیبرین غنی از پلاکت (PRF) فاکتورهای رشد متمرکز (CGF) هستند . برخی از اجزای خون با مواد پیوند برای ایجاد چسب فیبرین اتولوگ (AFG) مخلوط می شوند.
نقص های پیچیده تر استخوان فک ممکن است به تکنیک های پیشرفته پیوند استخوان نیاز داشته باشد. جراح شما ممکن است پیشنهاد استفاده از مش تیتانیوم یا مواد دیگر را به منظور شکل دادن و محافظت از محل پیوند شما بدهد. از جراح خود برای جزئیات بیشتر در مورد محصولاتی که استفاده می کند و دلیل استفاده از آنها مشورت بخواهید.
اما گاهی شدت تحلیل استخوان آن قدر زیاد است که فقط نیاز به بازسازی فک بیمار با استخوان برداشته شده از بدن خود بیمار داریم :
انواع روش های بازسازی و جراحی فک
۱- پیوند از سایر نقاط استخوان فک
در شرایطی که مقدار کمی پیوند استخوانی برای بازسازی فک نیاز است و میزان تحلیل فک متوسط است، می توان پیوند را از ناحیه دیگری از استخوان فک شما گرفت. معمولاً این استخوان از خلفی ترین ناحیه استخوان فک بالا یا پایین در پشت دندان عقل یا در موارد کمتر از ناحیه چانه به دست می آید. استخوان برداشت می شود و بلافاصله در محل نقص و تحلیل فک قرار می گیرد و با استفاده از پیچ های کوچک تیتانیومی محکم و فیکس می شود. پیوند استخوان به عنوان یک داربست عمل می کند و منجر به تشکیل استخوان جدید در ناحیه می شود و بعد از حدود ۴ تا ۶ ماه کاملا جوش می خورد و می توان ایمپلنت را در این زمان در استخوان جدید قرار داد. این جراحی ها معمولا به صورت سرپایی و با بی حسی موضعی و گاهی تحت آرامبخشی انجام می شود.
۲- پیوند فک از استخوان لگن
در مواردی که فک به شدت تحلیل رفته است ، به مقدار بیشتری از استخوان پیوندی نیاز داریم. در چنین مواردی می توان پیوند استخوان را از استخوان لگن گرفته و سپس آن را شکل دهی کرد تا نقص فک بالا یا پایین را بازسازی کند. بدین ترتیب باعث افزایش کمیت و همچنین کیفیت استخوان می شود. این روش شامل یک برش کوچک روی ناحیه لگن است که برای برداشت استخوان لگن استفاده می شود. استخوان برداشت شده در محل مورد نظر در فک ها قرار می گیرد و با پیچ تیتانیومی فیکس می شود . این جراحی تحت بیهوشی عمومی در اتاق عمل بیمارستان انجام می شود.
3- پیوند فک از استخوان دنده و تیبیا
پیوند استخوان از دنده ، اغلب از دنده 5 یا 6 گرفته می شود و اغلب برای بازسازی مفصل فک (مفصل گیجگاهی فکی) استفاده می شود. بازسازی مفصل فک برای درمان آنکیلوز، تروما و استئوآرتریت پیشرفته انجام می شود. آنها همچنین می توانند برای بازسازی برخی نقایص بزرگتر باقی مانده پس از برداشتن تومور یا کیست یا نقایص مادرزادی مثل شکاف کام استفاده شوند . به طور مشابه، استخوان ساق پا نیز می تواند برای بازسازی فک استفاده شود.
پیوند استخوان از لگن در چه افرادی توصیه می شود؟
استخوان لگن میتواند منبعی برای پیوند استخوان در موارد بازسازی کامل استخوان فک باشد که میتواند منجر به نتایج بسیار موفق شود . استخوان لگن که استاندارد طلایی به عنوان یک مکان اهدا کننده در نظر گرفته می شد، امکان پیوند حجم زیادی از سلول های استخوانی را فراهم می کند.
استخوان لگن ، بر خلاف سایر نقاط مانند استخوان جمجمه یا درشت نی پا، می تواند هم استخوان ساختاری و هم استخوان اسفنجی را برای استفاده در محل پیوند فراهم کند. در اکثر موارد بازسازی فک، که نیاز به 50 سی سی یا میزان کمتر ، استخوان دارند را می توان با برداشت استخوان از لگن مدیریت کرد. این مقدار استخوان می تواند یک نقص 5 سانتی متری را براحتی بازسازی کند، با فرض اینکه هر سانتی متر از نقص به 10 سی سی استخوان نیاز دارد.
شایع ترین مواردی که در آن ها می توان از استخوان لگن استفاده کرد عبارتند از :
۱- اصلاح ناهنجاریهای پس از سانحه (شکستگی)
۲- بازسازی فکها پس از حذف ضایعه (کیستها، تومورها)
۳- بازسازی شکاف کام
۴- بازسازی فکهای به شدت تحلیل رفته در افراد بی دندان
محدودیت ها و موارد منع تجویز
پیوند از استخوان لگن نیاز به تکنیک استریل دقیق دارد که حتما نیاز به بیهوشی عمومی در اتاق عمل دارد. به طور متوسط، حجم برداشت استخوان در لگن 15 تا 20 سی سی استخوان غیر فشرده و حداکثر 50 سی سی در برخی موارد است . در نتیجه، گاهی نقایص بزرگتر از 4 تا 5 سانتی متر را نمی توان از یک محل برداشت بازسازی کرد. محدودیت دیگر چاقی است که می تواند آناتومی را مخدوش کرده و روش جراحی را دشوارتر کند.
بیماران با سابقه ترمیم فتق ممکن است در معرض خطر نفوذ ناخواسته به شکم باشند.
در بیمارانی که پروتزهای لگن و سابقه تعویض مفصل لگن دارند، برای جلوگیری از عوارض و کاهش خطر آسیب به پروتز و عفونت، این جراحی نباید در سمت آسیب دیده انجام شود.
سایر موارد منع برداشت استخوان از لگن شامل سابقه شکستگی یا عفونت قبلی در محل جراحی است. عوامل سیستمیک مانند بیماری های متابولیک استخوان (پوکی استخوان) نیز باید در نظر گرفته شوند.
موارد منع نسبی شامل استفاده از داروهای بیس فسفونات، شیمی درمانی، پرتودرمانی و یا مصرف طولانی مدت کورتیکواستروئید(کورتون) می باشد.
در افرادی که سابقه تزریق داروهای بیس فسفونات مثل زومتا دارند ، پیوند و جراحی استخوان فک ممنوع است.
جهت کسب اطلاعات کامل در مورد پیوند از استخوان لگن جهت بازسازی فک به بخش پیوند لگن در لیست خدمات در صفحه اصلی سایت مراجعه کنید.
جایگزین های پیوند استخوان برای بازسازی فک
در برخی موارد، جایگزین هایی مانند زنوگرافت، آلوگرافت یا آلوپلاست نیز ممکن است استفاده شوند. این مواد همچنین می توانند با پیوند استخوان ترکیب شوند تا به فرآیند تشکیل استخوان جدید کمک کنند.
در ادامه به برخی از روش های جایگزین جراحی بازسازی فک با پیوند از لگن اشاره می کنیم :
۱- لیفت سینوس
روش لیفت سینوس ، ناحیه خلفی فک بالا را بازسازی می کند و بالا میبرد تا جایی برای قرار دادن ایجاد شود که در نهایت منجر به تشکیل استخوان جدید میشود. سینوس های ماگزیلاری حفره های پر از هوا در فک بالایی شما در زیر گونه هستند. عدم وجود استخوان، قرار دادن ایمپلنت های دندانی را دشوار می کند، زیرا ساپورت استخوانی کافی وجود ندارد، که منجر به از دست دادن ثبات می شود و ایمپلنت ها ممکن است از دست بروند.
۲- ایمپلنت زایگوما
در موارد تحلیل شدید فک بالا ، یکی از روش های جایگزین قرار دادن ایمپلنت های با ارتفاع زیاد در استخوان گونه است به گونه ای که یک پایه قوی برای نگه داشتن دندان مصنوعی در دهان بیمار ایجاد کند.
۳- ایمپلنت ساب پریوستئال
در موارد تحلیل بسیار شدید فک بالا و پایین در افراد بی دندان که مایل به پذیرش پیوند از استخوان لگن نیستند یکی از روش های جایگزین استفاده از ایمپلنت ساب پریوستئال است. این ایمپلنت که بصورت اختصاصی برای فک خود بیمار طراحی و ساخته می شود بصورت یک داربست فلزی تیتانیومی با پیچ روی فک بیمار فیکس می شود و سپس دندان مصنوعی به آن تکیه خواهد کرد.
آیا کاندیدای خوبی برای پیوند از لگن هستید؟
هر فردی که به طور کلی از سلامت سیستمیک خوبی برخوردار است می تواند در صورت نیاز پیوند استخوان و بازسازی فک را انتخاب کند. البته عدم استفاده از سیگار و قلیان و عدم مصرف الکل هم شرط دیگر انجام موفق این درمان است. اگر مبتلا به دیابت هستید حتما باید قند خون شما کنترل شده باشد. نباید سابقه تزریق بیس فسفونات داشته باشید. در موارد پوکی شدید استخوان و سایر بیماری های استخوانی هم پیوند از لگن توصیه نمی شود.
جراحی و باسازی فک برای چه کسانی مناسب است؟
اگر استخوان فک شما به شدت تحلیل رفته و مایلید به سراغ یک روش جایگزین دندان دائمی مانند ایمپلنت دندان بروید، پیوند استخوان لگن راه مناسبی برای شماست.
علاوه بر این، اگر تومور یا کیست منجر به نقص و تخریب استخوان فک شده است که بر ظاهر صورت و عملکرد فک شما تأثیر می گذارد، پیوند استخوان از لگن و بازسازی فک به بازگرداندن عملکرد از دست رفته کمک می کند و هرگونه عدم تقارن صورت و فرورفتگی آن را اصلاح می کند.
برخی از نقایص مادرزادی مثل شکاف کام ممکن است منجر به تشکیل ناقص استخوان فک یا کوچکتر از حد معمول شود که بر روی ظاهر و زیبایی صورت و همچنین عملکردهایی مانند جویدن و گفتار تأثیر منفی می گذارد. در چنین مواردی می توان از پیوند استخوان لگن برای بازسازی و بهبود ارتفاع فک و ظاهر صورت استفاده کرد.
تحلیل استخوان پس از از دست دادن دندان منجر به پیر شدن ظاهر صورت می شود که به صورت شما ظاهری فرو رفته و چین و چروک می دهد. لب ها و گونه ها با از دست دادن تکیه گاه استخوانی خود آویزان و نازک و فرو رفته می شوند. در چنین شرایطی، جراحی های بازسازی فک نه تنها امکان جایگزینی مناسب دندان ها را فراهم می کند، بلکه نسبت های از دست رفته صورت را نیز بازیابی می کند و در نتیجه افتادگی صورت را اصلاح می کند و ظاهری جوان به شما می بخشد.
کلام آخر
اگر فکر می کنید ممکن است از جراحی های پیوند استخوان و بازسازی فک بهره مند شوید، وقت آن است که یک قرار ملاقات با دکتر حمید پاچناری متخصص جراحی دهان و فک و صورت تعیین کنید و مشاوره قبل از تصمیم نهایی خود را دریافت کنید. اگر سؤال بیشتری دارید یا می خواهید در مورد خدمات ما بیشتر بدانید، با ما تماس بگیرید. ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷ – ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰