تشخیص و درمان سرطان دهان

تشخیص و درمان سرطان دهان

قبل از شروع تشخیص و درمان سرطان دهان، جراح شما باید نوع سرطان دهان را تشخیص دهد. این اولین قدم کلیدی در ایجاد بهترین برنامه درمانی برای شما است. برای شروع، جراح یک تاریخچه پزشکی کامل می گیرد. آنها می خواهند در مورد عوامل خطر شما، از جمله سابقه مصرف دخانیات و مصرف الکل، بدانند. اگر زخم یا سایر علائم احتمالی سرطان دارید، پزشک از شما سوالاتی می پرسد، مانند زمان ایجاد آن و اینکه آیا در اندازه یا ظاهر آن تغییر کرده است یا خیر.

تست های آسیب شناسی و تصویربرداری پیچیده اطلاعات زیادی را در اختیار جراح شما قرار می دهد. رادیولوژیست‌ها و پاتولوژیست‌هایی که این آزمایش‌ها را انجام می‌دهند، نه تنها روی سرطان‌شناسی تمرکز می‌کنند، بلکه در سرطان سر و گردن نیز تخصص دارند. این آموزش به تیم ما این امکان را می دهد تا اطمینان حاصل شود که تشخیص درست را دریافت می کنید و درمان های خود را تا حد امکان شخصی سازی می کند.

جهت تشخیص و درمان سرطان دهان می توانید از بهترین جراح فک و دهان دکتر حمید پاچناری در زعفرانیه یک نوبت ویزیت دریافت نمایید ، همچنین برای جراحی تومور سرطانی دهان و کیست های دهانی می توانید با کلینیک دکتر پاچناری در تهران تماس بگیرید. ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ – ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

مراحل تشخیص و درمان سرطان دهان

۱- بیوپسی بافت دهان

بیوپسی بافت دهان اولین قدم در تشخیص سرطان دهان است. در طول بیوپسی، جراح شما مقدار کمی از بافت غیر طبیعی را از ناحیه ای که مشکوک به سرطان دهان است، برمی دارد. سپس نمونه بافت به پاتولوژیست فرستاده می‌شود که آن را زیر میکروسکوپ بررسی می‌کند و به جراح شما برای تشخیص دقیق کمک می‌کند.

اگر جراحی بخشی از درمان شما باشد، پاتولوژیست شما نمونه ای از توموری را که جراح شما برداشته است را برای تایید تشخیص نهایی مجددا بررسی می کند.

تخصص پاتولوژی فک و صورت به ما امکان می دهد دقیق ترین تشخیص ممکن را داشته باشیم. تشخیص دقیق‌تر می‌تواند اثربخشی درمان شما را بهبود بخشد یا شما را از درمان‌هایی که بر بیماری شما مؤثر نیست، در امان بگذارد.

۲- تصویربرداری تشخیصی سرطان دهان

به عنوان بخشی از تشخیص، رادیولوژیست از دهان شما تصاویر ویژه ای مانند سی تی اسکن، ام آر آی یا پانورکس می گیرد. (پانورکس یک عکس برداری با اشعه ایکس است که فک بالا و پایین را کامل به همراه سینوس ها نشان میدهد.)

این تست های تصویربرداری جزئیات بیشتری در مورد درگیری بافت ارائه می دهند. اگر سرطان پیدا شود، اسکن‌ها می‌توانند عمق سرطان و گسترش آن را نشان دهند. تخصص رادیولوژی فک و صورت به آنها این امکان را می دهد که روش تصویربرداری را که برای شما بهترین است انتخاب کنند و وسعت دقیق تومور شما را مشخص کنند.

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

۳- تست ژنومیک برای سرطان پیشرفته دهان

آزمایش ژنومی را تعیین توالی تومور یا پروفایل مولکولی نیز می نامند . این شامل بررسی سلول‌های به‌دست‌آمده از بیوپسی است تا ببینیم آیا جهش‌های ژنتیکی (تغییرات در ژن‌های شما) وجود دارد که می‌تواند با نوع سرطان شما مرتبط باشد.

برای افراد مبتلا به بیماری پیشرفته، جهش بیش از 450 ژن را به طور همزمان بررسی می کند. بر اساس جهش هایی که پیدا می کنیم، ممکن است داروی شیمی درمانی داشته باشیم که برای تغییرات تومور خاص شما تایید شده است. یا ممکن است بتوانید به یک کارآزمایی بالینی ملحق شوید که در حال آزمایش یک داروی جدید است.

اطلاعات ژنتیکی در مورد تومور شما همچنین می تواند به ما در پیش بینی احتمال عود سرطان پس از درمان کمک کند. تقریباً تمام این تغییرات ژنتیکی فقط در سلول‌های سرطانی یافت می‌شوند، نه در سلول‌های طبیعی، به این معنی که نمی‌توانند به فرزندان شما منتقل شوند.

مراحل سرطان دهان

شامل مراحل 0، 1، 2، 3، 4
در برخی موارد، جراح به شما می گوید که در چه مرحله ای از سرطان دهان هستید. به بیان ساده، این مرحله توصیف می کند که سرطان چقدر گسترده یا پیشرفته است. تعیین مرحله سرطان دهان به جراحان فک و صورت کمک می کند تا میزان پیشرفت سرطان را برای شما توضیح دهند. همچنین به آن‌ها کمک می‌کند تا نحوه پیشبرد درمان، از جمله جراحی ، پرتودرمانی یا شیمی‌درمانی را تعیین کنند.

پزشک شما پس از معاینه فیزیکی و نتایج اولیه بیوپسی بافت دهان یا آزمایش های تصویربرداری، مرحله پیشرفت سرطان دهان را تعیین می کند. در صورت انجام آزمایشات اضافی یا بعد از جراحی، مرحله تعیین شده ممکن است تغییر کند. سرطان دهان پنج مرحله دارد که از صفر شروع می شود و تا چهار مرحله می رسد. (آنها با اعداد رومی I، II، III و IV نشان داده می شوند.)

این مراحل اولیه سرطان دهان (دهان) هستند:

0- مرحله 0 سرطان دهان

مرحله 0 نیز سرطان درجا نامیده می شود و این همان ابتدای ایجاد سرطان است. این سلول های غیر طبیعی در پوشش لب یا حفره دهان را توصیف می کند که پتانسیل تبدیل شدن به سرطان را دارند.

1- مرحله اول (1) سرطان دهان

مرحله I مرحله بسیار اولیه سرطان را توصیف می کند. تومور بیش از 2 سانتی متر نیست و سرطان به غدد لنفاوی نرسیده است.

2- مرحله دوم (2) سرطان دهان

مرحله دوم توموری را توصیف می کند که بزرگتر از 2 سانتی متر است اما بیشتر از 4 سانتی متر نیست. مرحله دوم سرطان به غدد لنفاوی نرسیده است.

3- مرحله III (3) سرطان دهان

مرحله سوم سرطان دهان سرطانی است که یا بزرگتر از 4 سانتی متر است یا به غدد لنفاوی گردن گسترش یافته است.

4- مرحله IV (4) سرطان دهان

مرحله IV پیشرفته ترین مرحله سرطان دهان است. ممکن است هر اندازه ای باشد، اما به موارد زیر گسترش یافته است:

۱- بافت مجاور، مانند فک یا سایر قسمت های حفره دهان

۲- یک غدد لنفاوی بزرگ (به اندازه بیش از 3 سانتی متر) و در همان سمت گردن ، چندین غدد لنفاوی با هر اندازه در همان سمت گردن که تومور است، یا یک گره لنفاوی با هر اندازه در گردن در سمت مقابل تومور

۳- قسمت های دورتر بدن(متاستاز) ، مانند ریه ها

سرطان دهان زمانی که برای اولین بار تشخیص داده می شود ممکن است حتی به مرحله چهارم رسیده باشد.

سرطان دهان مرحله IV همچنین می تواند سرطان دهان عود کننده باشد (سرطانی که پس از درمان عود کرده است).
سرطان ممکن است در قسمتی از بدن که در ابتدا ایجاد شده است (عود ناحیه ای)، در غدد لنفاوی (عود ناحیه ای)، یا در قسمت دیگری از بدن (به نام عود دور یا متاستاز) عود کند.

مطالعه بیشتر  درمان آفت دهان

سرطان های مرحله III و IV نسبت به سرطان های مرحله اولیه بیشتر احتمال عود دارند.

درمان سرطان دهان

روش های مختلفی برای درمان سرطان دهان (دهان) بسته به محل و مرحله آن وجود دارد، از جمله:

۱- جراحی برای برداشتن سرطان

۲- پرتودرمانی ، با استفاده از پرتوهای پر انرژی (مانند اشعه ایکس) برای از بین بردن سلول های سرطانی

۳- شیمی درمانی با داروهایی که سلول های سرطانی را از بین می برند

اگر سرطان دهان دارید، پزشکان گزینه های درمانی را با شما در میان خواهند گذاشت. برای انتخاب آگاهانه، در مورد مزایا و معایب هر گزینه بپرسید. شما می خواهید در مورد تغییرات احتمالی در ظاهر، گفتار یا توانایی بلع خود بدانید. همچنین دریابید که پس از درمان چه منابعی مانند توانبخشی و سایر خدمات پشتیبانی در دسترس شما هستند.

توانبخشی

بسیاری از افراد مبتلا به سرطان دهان در نتیجه سرطان و درمان آن مشکلاتی را در گفتار، بلع یا صدای خود تجربه می کنند. درمانگران گفتار و بلع در کمک به افراد مبتلا به سرطان دهان در بهبود سرطان و درمان های آن متخصص هستند. آنها قبل، در طول و بعد از درمان در کنار شما هستند تا به رفع مشکلات کمک کنند. فیزیوتراپیست ها در دسترس هستند تا به شما کمک کنند تا تحرک خود را پس از جراحی یا سایر درمان های پزشکی بهبود بخشید.

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

پروتزهای دندانی و مراقبت از دندان

سرطان دهان و درمان آن می تواند روی دندان ها و سایر ساختارهای دهان شما تأثیر بگذارد. انکولوژیست های دندانپزشکی و متخصصین پروتز فک و صورت به شما کمک می کنند تا اقدامات دندانپزشکی انجام شود و پروتزهایی را ایجاد کنند که ممکن است در حین و بعد از مراقبت به آن نیاز داشته باشید.

قبل از شروع درمان، با شما ملاقات می کند تا از سلامت دندانی شما اطمینان حاصل کند و هر مشکلی را که نیاز به توجه فوری دارد برطرف کند. پس از درمان، برای بررسی هر گونه مشکل جدید، عکس رادیوگرافی می گیرند.

تیم دندانپزشکی همچنین پروتزهای داخل دهانی سفارشی را برای افرادی که به آنها نیاز دارند ایجاد می کند. اینها شامل ایمپلنت‌ دندانی، ابچوراتورهای سقف دهان و سایر دستگاه‌های سفارشی است که برای کمک به ترمیم استخوان فک یا زبان استفاده می‌شوند.

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

جراحی سرطان دهان

جراحی برای اکثر افراد مبتلا به سرطان دهان درمان اصلی است. معمولاً این تومورها را می توان از داخل حفره دهان خارج کرد، اما برخی ممکن است نیاز به جراحی گسترده تری داشته باشند. اینکه کدام جراحی برای شما مناسب است به عواملی مانند اندازه، مرحله و محل تومور شما بستگی دارد.

جراحان سر و گردن تاکید زیادی بر حذف کامل سرطان دارند و در عین حال می خواهند کیفیت زندگی شما را حفظ می کنند. دستیابی به این تعادل ظریف هدف ماست. این به ما امکان می دهد بهترین گزینه را برای کنترل بیماری در اختیار شما قرار دهیم و در عین حال به توانایی شما در صحبت کردن، خوردن و بلعیدن توجه زیادی داشته باشیم. برای دریافت مشاوره بیشتر می توانید مشاوره انلاین با کلینیک دکتر پاچناری داشته باشید: ۰۹۱۸۸۸۱۷۹۱۸

در اینجا می توانید مروری در مورد انواع مختلف جراحی های مورد استفاده برای درمان سرطان دهان بیابید:

۱- گلوسکتومی

۲- مندیبولکتومی

۳- مگزیلکتومی

۴- نک دایسکشن (برداشتن غدد لنفاوی گردن در طی جراحی سرطان دهان)

۵- جراحی ترمیمی برای سرطان دهان

۶- ایمپلنت های دندانی

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

۱- گلوسکتومی

گلوسکتومی نام جراحی است که برای برداشتن سرطان های زبان استفاده می شود . برای سرطان های کوچکتر، تنها بخشی از زبان ممکن است نیاز به برداشتن داشته باشد ( گلوسکتومی پارشیل ). برای سرطان های بزرگتر، ممکن است نیاز باشد که بخش قابل توجهی از زبان خارج شود.

بازسازی زبان اغلب بخشی از برنامه مراقبت است. جراح با استفاده از تکنیک‌های نوآورانه، بخش باقی‌مانده زبان را برای دستیابی به بهترین عملکرد ممکن حفظ و بازسازی می‌کند.

به عنوان مثال، جراحان اغلب روشی به نام فلپ رادیکال ساعد را انجام می‌دهند و پوست ساعد و بافت‌های نرم زیر آن را برای بازسازی زبان می‌گیرند. آنها با استفاده از تکنیک‌های میکروجراحی، رگ‌های خونی و اعصاب کوچک را از بافت ساعد به رگ‌های گردن متصل می‌کنند. علاوه بر این، جراحان قادرند با پیوند یک عصب حسی از ساعد به زبان، حسی را در زبان ایجاد کنند و توانایی بیمار را در صحبت کردن و بلع تقویت کنند.

کارشناسان گفتار و بلع قبل و بعد از عمل جراحی شما برای طراحی یک رژیم توانبخشی شخصی از نزدیک با شما همکاری می کنند. آنها برای اطمینان از اینکه شما تا حد امکان عملکرد زبان خود را حفظ می کنید اختصاص داده شده اند.

۲- مندیبولکتومی

مندیبولکتومی که جراحی برداشتن فک پایین نیز نامیده می شود شامل برداشتن بخشی از استخوان فک زمانی است که تومور بسیار نزدیک یا چسبیده به استخوان باشد. درگیری فک پایین در سرطان‌های دهان که از لثه‌های پایین یا کف دهان شروع می‌شود، شایع‌تر است. مقدار استخوانی که باید در طول جراحی برداشته شود، بسته به محل تومور شما متفاوت است.

جراحان سر و گردن از ترکیبی از تصویربرداری و تخصص بالینی برای تصمیم گیری در مورد نیاز و میزان برداشتن فک پایین استفاده می کنند. آنها با رادیولوژیست هایی که در تصویربرداری سر و گردن تخصص دارند همکاری می کنند تا به طور دقیق وسعت تومور شما را مشخص کنند. این تضمین می کند که شما مقدار مناسبی از درمان را دریافت می کنید.

در برخی موارد، جراح شما ممکن است برداشتن یک لبه از استخوان فک پایین را توصیه کند. به این عمل مندیبولکتومی مارژینال می گویند. معمولا محل جراحی با پیوندی از پوست پوشیده می شود. گاهی حتی نیازی به بازسازی استخوان فک نیست و تاثیری بر شکل فک ندارد.

در موارد دیگر، جراح شما ممکن است توصیه کند که تمام ضخامت فک پایین برداشته شود. به این عمل مندیبولکتومی سگمنتال می گویند. در این موارد نیاز به بازسازی استخوان فک با پلیت و پیوند استخوان فک از لگن است.

مطالعه بیشتر  پروتز و کاشت گونه دائمی

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

۳- مگزیلکتومی

مگزیلکتومی جراحی برای برداشتن استخوان هایی است که کام سخت (قسمت استخوانی جلویی سقف دهان) یا سینوس های بینی را تشکیل می دهند. معمولاً برای سرطان های دهان که از کام سخت یا لثه بالایی شروع می شود توصیه می شود.

فضای سقف دهان که این عمل در آن انجام می شود را می‌توان با جراحی ترمیمی یا مسدودکننده سفارشی ترمیم کرد. متخصصین پروتز فک و صورت به بیماران کمک می کنند تا تصمیم بگیرند کدام گزینه برای آنها بهترین است و آنها را قادر می سازد تا به طور معمول صحبت کنند و غذا بخورند.

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

۴- نک دایسکشن (برداشتن غدد لنفاوی گردن در طی جراحی سرطان دهان)

سرطان های دهان اغلب ابتدا به غدد لنفاوی گردن گسترش می یابند. برداشتن غدد لنفاوی گردن (و سایر بافت های مجاور) ممکن است همزمان با جراحی برداشتن سرطان دهان انجام شود. هدف از این روش برداشتن غدد لنفاوی، کاهش احتمال بازگشت و عود سرطان در آینده است. برداشتن غدد لنفاوی معمولاً برای سرطان هایی که از زبان، کف دهان یا پایین لثه شروع می شوند، توصیه می شود.

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

۵- جراحی ترمیمی برای سرطان دهان

برای بسیاری از تومورهای دهان، جراح سر و گردن شما زخم را با بخیه های قابل جذب می بندد یا در برخی موارد اجازه می دهد تا زخم به طور طبیعی بهبود یابد. روش‌های دیگری که جراح شما ممکن است استفاده کند شامل پیوند پوست است که از پوست خود (معمولاً از قسمت بالای ران) برای ترمیم محل استفاده می‌کند، یا پیوند آلوگرافت که در آن از بافت اهداکننده استفاده می‌شود.

برای تومورهای بزرگتر، جراح ممکن است ناحیه آسیب دیده را با استفاده از تکنیک های ترمیمی بازسازی کند.

جراحی ترمیمی سرطان دهان اغلب شامل پیوند بافت از یک ناحیه از بدن شما به ناحیه آسیب دیده دهان است.

بازسازی سرطان دهان معمولاً شامل یک رویکرد میکروسرجری به نام انتقال بافت آزاد ( فلپ میکرو واسکولار ) است . این زمانی است که جراح تکه‌ای از بافت بدن بیمار را به همراه رگ‌های خونی به ناحیه‌ای که سرطان برداشته شده است منتقل می‌کند تا محل جراحی را ترمیم کند. بخیه های ریز برای اتصال رگ های خونی کوچک بافت به رگ های خونی در گردن استفاده می شود. این به بافت منتقل شده اجازه می دهد تا رشد کند و به خوبی بهبود یابد.

نوع انتقال بافت به اندازه و محل تومور اولیه بستگی دارد. مناطقی که معمولاً بافت از آنها منتقل می شود شامل ساعد، نازک نی (فیبولا)، ران و شکم است.

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

۶- ایمپلنت های دندانی

برخی از پزشکان ممکن است گزینه کاشت ایمپلنت دندان را به عنوان بخشی از مراقبت پس از جراحی ارائه دهند. ایمپلنت های دندانی پایه های فلزی هستند که به استخوان فک متصل می شوند و برای نصب دندان های جایگزین استفاده می شوند. برای بیمارانی که کاشت ایمپلنت دندان را انتخاب می کنند، متخصصان پروتز فک و صورت ممکن است بتوانند از روش های نوآورانه برای افزایش کیفیت زندگی و سرعت بخشیدن به روند بهبودی استفاده کنند.

به عنوان مثال، افرادی که برای بازسازی استخوان فک فلپ فیبولا دریافت می‌کنند، ممکن است بتوانند ایمپلنت‌های دندانی خود را در طول جراحی ترمیمی دریافت کنند و نیازی به جراحی ایمپلنت جداگانه را از بین ببرند.

۷- بازتوانی پس از جراحی سرطان دهان

کمک به بهبودی پس از جراحی ، بسیار ضروریست.

۱- کارشناسان توانبخشی به شما کمک می کنند تا مشکلات گفتار، بلع و حرکت را مدیریت کنید. گفتار درمانگر و بلع درمانگر شما در اوایل تشخیص شما در مراقبت از شما مشارکت خواهند کرد و نه تنها به نیازهای حاد شما پس از جراحی یا درمان های شیمی درمانی کمک می کنند، بلکه اثرات طولانی مدت را کاهش می دهند و از تغییرات دیررس این درمان ها جلوگیری می کنند. آنها گفتار، صدا، و بلع شما را ارزیابی می کنند و یک برنامه توانبخشی شخصی برای کمک به شما در درمان و بهبودی ایجاد می کنند. آن‌ها ممکن است تمرین‌ها یا استراتژی‌هایی را به شما بدهند تا در هر گونه تغییر در گفتار و تلفظ، دامنه حرکتی زبان یا فک، صدا یا بلع به شما کمک کنند. آنها همچنین ممکن است آزمایش های دیگری را برای ارزیابی بهتر این عملکردها توصیه کنند.

۲- متخصصان تغذیه یک برنامه غذایی سفارشی ایجاد می کنند تا به شما در مدیریت چالش های مربوط به خوردن و نوشیدن کمک کنند .

۳- انکولوژیست های دندانپزشکی و متخصصین پروتز فک و صورت ، مراقبت های دندانپزشکی را در طول دوره درمان ارائه می دهند تا به شما کمک کنند تا حد ممکن دهان خود را سالم نگه دارید.

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

پرتودرمانی برای سرطان دهان

پرتودرمانی برای سرطان دهان شامل تابش پرتوهای پر انرژی از ذرات (معمولا فوتون یا پروتون) از طریق پوست به سمت تومور است. هنگامی که پرتوها به تومور می رسند، سلول های سرطانی را با آسیب رساندن به DNA آنها از بین می برند. پرتودرمانی به دلیل اثربخشی خاص خود در برابر تومورهای سر و گردن، از جمله سرطان های دهان شناخته شده است.

پرتودرمانی را می توان به یکی از چندین روش زیر برای سرطان دهان استفاده کرد :
۱- ممکن است پس از جراحی برای جلوگیری از رشد مجدد سرطان توصیه شود.
۲- در صورتی که تومور را نتوان با جراحی خارج کرد یا اگر تومور پس از جراحی دوباره رشد کرد
۳- ممکن است از پرتو درمانی به عنوان تنها درمان استفاده شود.

تشخیص و درمان سرطان دهان

انواع پرتو درمانی برای سرطان دهان

راه های زیادی برای درمان سرطان دهان با اشعه وجود دارد. انکولوژیست های پرتودرمانی در سرطان های سر و گردن تخصص دارند. آنها دانش گسترده ای در دانستن اینکه کدام رویکرد بیشترین سود را برای شما به ارمغان می آورد، دارند.
آنها یک برنامه درمانی را آنقدر دقیق سفارشی می کنند که اندازه و شکل تومور شما را تا میلی متر تعیین می کند. هدف آنها دو چیز است: از بین بردن سلول های تومور و جلوگیری از عوارض جانبی درمان با ایمن نگه داشتن سلول های سالم اطراف تومور.

در اینجا اطلاعات دقیق تری در مورد رویکردهای مختلف پرتودرمانی سرطان دهان خواهید یافت:

مطالعه بیشتر  ایمپلنت دندان چقدر طول می کشد

۱- پرتودرمانی با شدت تعدیل‌شده (IMRT)

پرتودرمانی تعدیل‌شده ، استفاده از یک برنامه کامپیوتری بسیار پیشرفته را با یک دستگاه فلزی به نام کولیماتور ترکیب می‌کند. این ابزارها به تیم مراقبت شما اجازه می دهند تا پرتوهای تشعشع را به ابعاد دقیق ناحیه درمان شکل دهند.

قبل از شروع پرتودرمانی، تیمی از متخصصان شامل انکولوژیست های پرتودرمانی و فیزیکدانان پزشکی مجرب، اطلاعات دقیقی را در مورد منطقه درمان جمع آوری می کنند. این شامل:

۱- سی تی اسکن برای ترسیم تومور به صورت سه بعدی

۲- اسکن PET، CT و MRI برای ایجاد طرح کلی از تومور

سپس از این اطلاعات همراه با نرم افزار پیچیده برنامه ریزی درمان برای محاسبه تعداد بهینه پرتوهای تابش و زوایای دقیق آن پرتوها استفاده می کند. در طول درمان، کولیماتور برای تولید پرتوها در زوایای مشخص شده توسط برنامه کامپیوتری تنظیم می شود.

این رویکرد امکان می دهد دوزهای دقیق تری از تشعشع را به تومور برسانیم و در عین حال خطر در معرض قرار گرفتن بافت سالم را کاهش دهیم.

 

تشخیص و درمان سرطان دهان

۲- پرتودرمانی با هدایت تصویری (IGRT)

پرتودرمانی هدایت‌شده با تصویر از نتایج تصویربرداری (CT، MRI، یا PET) و نرم‌افزار رایانه‌ای ویژه برای بهینه‌سازی ارسال آنی اشعه به ناحیه درمان استفاده می‌کند.

در این روش، اسکن های تصویربرداری روزانه برای اطمینان از موقعیت دقیق در هنگام تحویل دوز تابش انجام می شود. اسکن های تصویربرداری توسط نرم افزار خاصی پردازش می شوند تا تغییرات اندازه یا محل تومور را ترسیم کند. تیم پرتودرمانی می‌تواند از این اطلاعات برای بهبود دقت پرتودرمانی‌ها در حین دریافت آن‌ها استفاده کند.

۳- رادیوتراپی تطبیقی

در برنامه‌ریزی پرتودرمانی مرسوم، تیمی از انکولوژیست‌های پرتودرمانی، پرتودرمانگران، فیزیکدانان پزشکی و دوزیمتریست‌ها با هم همکاری می‌کنند تا برنامه مراقبتی شما را تدوین کنند. سپس آن برنامه را در طول دوره درمان شما، که معمولاً ۶ تا ۷ هفته طول می کشد، اجرا می کند. رادیوتراپی تطبیقی ​​صرفاً به این معنی است که فرآیند برنامه ریزی را در طول درمان تکرار می کنیم. هر بار که تغییرات خاصی را شناسایی می کنیم که می تواند بر دقت تابش تأثیر بگذارد، مانند کاهش وزن یا کوچک شدن تومور، برنامه درمانی شما را به روز رسانی می کنیم.

این رویکرد شخصی سازی شده این امکان را می دهد که به طور مداوم مراقبت از شما را بهینه کنیم و در عین حال از آسیب بافت سالم دوری کنیم. این به ویژه برای افرادی که جراحی برای برداشتن تومور انجام نداده اند مفید است.

۴- براکی تراپی

براکی تراپی شامل قرار دادن مواد رادیواکتیو با یک حامل کوچک در بدن است. این ماده در داخل یک دانه، گلوله، سیم یا کپسول با استفاده از سوزن یا کاتتر مهر و موم می شود. تابش منتشر شده توسط این حامل به DNA سلول های سرطانی مجاور آسیب می رساند. براکی تراپی بیشتر برای سرطان دهان که پس از درمان قبلی عود کرده است استفاده می شود. پزشکان با شما در مورد اینکه آیا شما کاندید براکی تراپی هستید یا خیر صحبت خواهند کرد.

۵- پروتون درمانی

پروتون درمانی توسط دستگاهی به نام سیکلوترون انجام می شود. این دستگاه یک پرتو پر انرژی از پروتون ها را از طریق پوست به سمت تومور می فرستد.

بر خلاف فوتون ها، پرتوهای پروتون به فراتر از تومور نفوذ نمی کنند. به همین دلیل است که پروتون درمانی احتمال عوارض جانبی ناشی از آسیب به بافت طبیعی را کاهش می دهد. از آنجایی که ممکن است عوارض جانبی کمتری وجود داشته باشد، پروتون درمانی به ما امکان می دهد از دوز پرتوهای بالاتری بر روی تومور استفاده کنیم و شانس تخریب سرطان را به حداکثر برسانیم.

پروتون درمانی برای بسیاری از افراد بسیار مفید است. در حال حاضر، بیشتر برای سرطان دهان که پس از درمان قبلی عود کرده است، استفاده می شود.

شیمی درمانی

گاهی اوقات پزشک ، شیمی درمانی را به عنوان بخشی از برنامه درمانی به شما توصیه می کند. شیمی درمانی می تواند حساسیت تومور را به پرتو درمانی افزایش دهد. ترکیبی از پرتودرمانی به همراه شیمی درمانی را کمورادیوتراپی می نامند.

سیس پلاتین (Platinol®, Platinol®-AQ) پرمصرف ترین و بهترین داروی استاندارد شیمی درمانی مورد استفاده همراه با پرتودرمانی است.
محققان در حال مطالعه داروهای دیگری هستند که ممکن است در ترکیب با تشعشع برای کاهش بیشتر خطر بازگشت سرطان استفاده شوند. این گزینه ها عوارض جانبی مختلفی دارند که ممکن است بهتر بتوانید آنها را تحمل کنید.

آزمایشات بالینی

کارآزمایی‌های بالینی، مطالعات تحقیقاتی هستند که درمان‌های جدید را آزمایش می‌کنند تا ببینند چقدر خوب کار می‌کنند. افرادی که تصمیم می گیرند در آزمایشی جدید شرکت کنند، پیشرفته ترین درمان سرطان موجود را دریافت می کنند، گاهی اوقات سال ها قبل از اینکه در هر جای دیگری ارائه شود.

برای سرطان دهان، محققان در حال مطالعه ایمونوتراپی، درمان های هدفمند و سایر روش ها برای افزایش اثربخشی پرتودرمانی هستند.

عوارض جانبی پرتو درمانی

انکولوژیست های پرتودرمانی سخت تلاش می کنند تا عوارض جانبی درمان را به حداقل برسانند.
آنها با جزئیات به شما توضیح خواهند داد که انتظار چه چیزی را داشته باشید و چه زمانی احتمال بروز عوارض جانبی وجود دارد.

شایع ترین عوارض جانبی پرتودرمانی در حفره دهان عبارتند از:

۱- تغییراتی در پوست که شبیه آفتاب سوختگی است

۲- گرفتگی صدا

۳- تغییرات در حس چشایی

۴- خشکی دهان

۵- پوسیدگی دندان ها

۶- درد، زخم یا قرمزی در دهان

معمولا برای شما یک محافظ دهان سفارشی برای محافظت از دندان های شما در طول درمان ساخته می شود.

تیم توانبخشی تجربه گسترده ای در کمک به افراد برای رفع عوارض جانبی پرتودرمانی دارد. یک متخصص گفتار و بلع قبل از درمان با شما ملاقات خواهد کرد تا در مورد هرگونه تغییر احتمالی در گفتار، صدا یا بلع صحبت کند.
در طول درمان و پس از آن، تمریناتی را برای جلوگیری از عوارض جانبی در اختیار شما قرار می دهند. آنها مراقب هر گونه مشکلی که در هنگام بلع دارید هستند و مطمئن می شوند که دامنه حرکتی زبان، فک و گردن خود را حفظ می کنید ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ – ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷

به این مطلب امتیاز دهید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *