از نظر فنی، ایمپلنت دندان یک ریشه دندان مصنوعی است که در فک شما قرار می گیرد تا دندان مصنوعی یا پل دندانی را نگه دارد. با این حال، هنگامی که بیشتر مردم از اصطلاح “ایمپلنت دندان” استفاده می کنند، در مورد مجموعه ایمپلنت (ریشه دندان مصنوعی) و روکش صحبت می کنند. ایمپلنت های دندانی ممکن است گزینه ای درمانی برای افرادی باشد که یک یا چند دندان را به دلیل بیماری لثه ای (پریودنتال) ، آسیب های دندانی یا دلایل دیگر از دست داده اند و ترجیح می دهند از دندان مصنوعی متحرک استفاده نکنند در این مقاله به طور کامل مراحل کاشت ایمپلنت دندان را شرح خواهیم داد …
انواع ایمپلنت های دندانی
۱- اندوستئال (داخل استخوانی):
این رایج ترین نوع ایمپلنت است. اشکال مختلف آن شامل پیچ ها، استوانه ها یا تیغه هایی است که با جراحی در استخوان فک قرار می گیرند. هر ایمپلنت یک یا چند روکش را نگه می دارد. این نوع ایمپلنت به طور کلی جایگزین مناسب برای بیمارانی است که اکنون از بریج یا دندان مصنوعی متحرک استفاده می کنند.
۲- ساب پریوستئال (روی استخوانی):
این نوع ایمپلنت بصورت یک داربست روی سطح استخوان فک با پایههای ایمپلنت فلزی قرار میگیرد که این پایه ها از لثه بیرون زده و روکش ایمپلنت را در جای خود نگه میدارد. ایمپلنت ساب پریوستال عموماً برای بیمارانی استفاده می شود که قادر به استفاده از پروتزهای مصنوعی معمولی نیستند و ارتفاع استخوان مناسبی برای نگه داشتن ایمپلنت اندوستئال ندارند.
آیا شما کاندیدای ایمپلنت دندان هستید؟
شما یک کاندید ایده آل برای ایمپلنت دندان هستید اگر:
۱- شما از سلامت عمومی و دهان و دندان خوبی برخوردار هستید.
۲- شما استخوان کافی در فک خود برای ساپورت از ایمپلنت دارید.
۳- شما دارای بافت لثه سالمی هستید که عاری از بیماری پریودنتال است.
۴- در صورت ابتلا به دیابت، قند خون کنترل شده دارید
۵- سیگار و دخانیات مصرف نمی کنید
ایمپلنتهای دندانی با بافتهای نرم ( لثه) و بافتهای سخت زیرین ( استخوان ) در دهان در ارتباط هستند. از آنجایی که جراحان در زمینه ایمپلنت و بازسازی استخوان آموزش تخصصی دیده اند تا آنها را در مدیریت بافت های نرم و سخت دهان آماده کند، آنها ترکیب ایده آلی از تجربه و دانش را دارند تا مطمئن شوند که جراحی کاشت ایمپلنت دندانی را به نحوی انجام دهند که بیمار ظاهر و احساسی شبیه به دندان های خود داشته باشد.
برای انجام خدمات تخصصی ایمپلنت دندان می توانید با کلینیک دکتر پاچناری متخصص و جراح فک و صورت در تهران مشاوره و نوبت بگیرید : ۰۲۱۲۶۲۰۵۶۱۰ – ۰۹۹۱۲۷۴۱۰۲۷
انواع روش های کاشت دندان و مراحل کاشت ایمپلنت دندان
بسته به شرایط خاص شما و نوع ایمپلنت انتخابی، جراح یک برنامه درمانی متناسب با نیازهای شما ایجاد می کند.
در اینجا برخی از روش های درمانی ممکن بنا بر وضعیت شما وجود دارد:
۱- ایمپلنت های تک دندانی
اگر یک دندان را از دست داده اید، یک ایمپلنت دندان می تواند جایگزین آن شود
۲- ایمپلنت های چند دندانی
اگر چندین دندان را از دست داده اید، می توان آنها را با چندین ایمپلنت دندان جایگزین کرد. یک ایمپلنت به ازای هر دندان و یا تعداد کمتری ایمپلنت که با پل به هم وصل می شوند
۳- ایمپلنت های بازسازی کامل فکین بی دندان
اگر تمام دندان های خود را از دست داده اید، می توان آنها را با ایمپلنت های کامل دهان جایگزین کرد. با روکش ثابت یا با اوردنچر (دندان مصنوعی نیمه ثابت)
۴- پیوند سینوس لیفت
کلید موفقیت ایمپلنت، کمیت و کیفیت استخوانی است که ایمپلنت در آن قرار می گیرد. قسمت عقبی فک فوقانی معمولا یکی از سخت ترین قسمت ها برای کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت دندانی به دلیل کمیت و کیفیت استخوان ناکافی و نزدیکی به سینوس بوده است. سینوس لیفت می تواند با بالا بردن کف سینوس و تشکیل استخوان جدید برای قرار دادن ایمپلنت های دندانی به اصلاح این مشکل کمک کند.
۵- پیوند استخوان فک
تحلیل در فک بالا یا پایین میتواند باعث شود استخوان کافی برای قرار دادن ایمپلنت دندان در آن وجود نداشته باشد. برای رفع مشکل، جراح لثه را از روی فک بلند می کند تا محل تحلیل فک که در آن استخوان کافی وجود ندارد آشکار شود. سپس فضای خالی با پیوند استخوان طبیعی یا جایگزین استخوان (پودر استخوان) پر می شود تا فک بازسازی شود. پیوند استخوان کیفیت و کمیت استخوان فک را تا حد زیادی بهبود می بخشد و شانس کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت را افزایش می دهد.
فرآیند مراقبت از ایمپلنت دندان پس از جراحی کاشت ایمپلنت
درست مانند دندانهای طبیعی، ایمپلنتهای دندانی برای حفظ عملکرد و سلامت و پیشگیری از بیماریهای اطراف ایمپلنت نیاز به مراقبتهای دقیق دهان و دندان در خانه و معاینه منظم تخصصی دارند . برای تمیز نگه داشتن ایمپلنت و حدف پلاک از روی آن ، مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه ، ضروری است.
پس از دریافت ایمپلنت، جراح شما از نزدیک با شما و دندانپزشک یا متخصص پروتز شما همکاری خواهد کرد تا بهترین برنامه مراقبتی را برای شما ایجاد کند. ویزیتهای دورهای برای نظارت بر ایمپلنت، دندانها و لثهها برای اطمینان از سلامت آنها برنامهریزی میشود.
ایمپلنت تک دندان
اگر یک دندان را از دست داده اید، یک ایمپلنت دندان و یک تاج می تواند جایگزین آن شود. ایمپلنت دندان جایگزین دندان طبیعی از دست رفته و ریشه آن می شود.
مزایای ایمپلنت تک دندان نسبت به بریج (پل دندانی) چیست؟
ایمپلنت دندان مزایای زیادی نسبت به سایر گزینه های جایگزینی دندان دارد. ایمپلنت دندان علاوه بر ظاهر و عملکرد مانند یک دندان طبیعی، جایگزین یک دندان می شود بدون اینکه سلامت دندان های همسایه را به خطر بیندازد. درمان متداول دیگر برای از دست دادن یک دندان، بریج ثابت با تکیه گاه دندانی ، مستلزم آن است که دندان های مجاور برای ساپورت از بریج ، تراشیده و یا حتی عصب کشی شوند تا بتوان پل را روی آنها چسباند.
از آنجایی که ایمپلنت دندان جایگزین ریشه دندان شما می شود، استخوان بهتر حفظ می شود. اما با بریج ، بخشی از استخوانی که قبلاً در آن دندان قرار داشت ، شروع به تحلیل یا تخریب می کند. ایمپلنت های دندانی با استخوان فک شما جوش می خورند و به حفظ استخوان سالم و دست نخورده کمک می کنند.
در درازمدت، یک ایمپلنت منفرد می تواند زیباتر و راحت تر از یک بریج نگهداری شود. لثه ها می توانند در اطراف یک پل دندانی عقب نشینی کنند و هنگامی که پایه فلزی پل دور روکش ها در معرض دید قرار می گیرد یک نقص قابل مشاهده باقی می ماند. تحلیل استخوان در زیر پل دندانی می تواند منجر به لبخندی غیرجذاب شود. و چسبی که بریج را در جای خود نگه میدارد ممکن است بعد از مدتی حل شود و به باکتریها اجازه میدهد تا دندانهایی را که پل را محکم میکنند، پوسیده و شکسته شوند.
ایمپلنت چگونه قرار خواهد گرفت؟
ابتدا ایمپلنت که شبیه یک پیچ یا سیلندر است در فک شما قرار می گیرد. در طی دو تا شش ماه آینده، ایمپلنت به استخوان جوش می خورد و متصل می شود تا یک تکیه گاه برای روکش تشکیل دهد. در طول این مدت، دندان مصنوعی موقت را می توان روی محل ایمپلنت قرار داد.
در مرحله دوم جراحی ، لثه روی ایمپلنت باز می شود و پیچ لثه ای روی آن بسته می شود. این قطعه فلزی موقت لثه ای را که روکش روی آن قرار می گیرد را ترمیم می کند و شکل می دهد . پس از انجام این مرحله ، لثه بمدت حداقل ۲ هفته اجازه بهبود مییابد.
(توجه: در برخی موارد جراح در همان مرحله اول پیچ لثه ای را به ایمپلنت متصل می کند . برخی از سیستمهای ایمپلنت (یک مرحلهای) وجود دارند که به این مرحله دوم نیاز ندارند . جراح به شما توصیه میکند که کدام روش برای شما بهتر است.)
در نهایت یک تاج دندان سرامیکی به نام روکش برای شما ساخته می شود و به یک پایه فلزی کوچک به نام اباتمنت متصل می شود. بلافاصله پس از دریافت روکش ، اعتماد به نفس خود را در لبخند و توانایی جویدن و صحبت کردن مطلوب را تجربه خواهید کرد. ایمپلنت های دندانی به قدری ظاهر و احساس طبیعی دارند که ممکن است فراموش کنید دندان خود را از دست داده اید.
ایمپلنت های چند دندانی
اگر چندین دندان از دست داده اید، چندین ایمپلنت دندانی می تواند جایگزین آنها و همچنین برخی از ریشه های آنها شود.
مزایای بریج های (پل) متکی بر ایمپلنت نسبت به بریج های ثابت دندانی یا پروتزهای پارسیل متحرک چیست؟
ایمپلنت های چند دندانی مزایای متعددی نسبت به بریج های ثابت دندانی و پروتزهای متحرک دارند. علاوه بر ظاهر و عملکرد مانند دندانهای طبیعی، ایمپلنتهای دندانی بدون تکیه یا آسیب به دندانهای طبیعی مجاور جایگزین میشوند. سایر درمان های رایج برای از دست دادن چندین دندان، مانند بریج های ثابت دندانی یا پروتزهای متحرک ، به تراشیدن و تکیه به دندان های مجاور نیاز دارند.
مزیت بزرگ دیگر این است که ایمپلنت های دندانی چندگانه نیازی به تعمیر و نگهداری وقت گیر مرتبط با پروتزهای متحرک ندارند، که باید پس از صرف غذا برداشته و تمیز شوند و در شب ها از دهان خارج شوند. در عوض، ایمپلنتهای دندانی چندگانه فقط باید با همان روشهای مسواک زدن و نخ دندان کشیدن و واترجت روزانه که برای دندانهای طبیعی توصیه میشود، مراقبت شوند.
علاوه بر این، از آنجا که چندین ایمپلنت دندان جایگزین برخی از ریشه های دندان شما می شود، استخوان شما بهتر حفظ می شود. ایمپلنت های دندانی با استخوان فک شما جوش می خورند و به حفظ استخوان سالم و لبخند طبیعی شما کمک می کنند. در مقابل، با پل ثابت دندانی یا پروتز پارسیل متحرک:
۱- استخوانی که قبلا ریشه دندان را احاطه کرده بود ممکن است شروع به تحلیل کند. این می تواند منجر به فرورفتگی استخوان فک و لبخندی در هم ریخته و غیرجذاب شود
۲- لثه ها و استخوان ها می توانند در اطراف یک پل ثابت یا پروتز متحرک بشدت تحلیل روند و یک نقص قابل مشاهده باقی بگذارند
۳- چسب نگهدارنده بریج دندانی ممکن است شسته شوند و به باکتری ها اجازه دهد دندان های پایه پل را تخریب کنند
۴- پروتزهای پارسیل متحرک معمولا در دهان تکان می خورند و توانایی شما را برای خوردن غذا و تکلم را کاهش می دهند
به طور خلاصه، ایمپلنتهای چند دندانی نسبت به بریج ثابت دندانی یا پروتز پارسیل متحرک ظاهری طبیعی تر ، عملکردی بهتر ، مقاومت بیشتر در برابر پوسیدگی و ماهیت راحتتری دارند.
ایمپلنت ها چگونه قرار خواهند گرفت؟
سه جزء برای بریج متکی بر ایمپلنت وجود دارد:
۱- ایمپلنت هایی که شبیه پیچ یا سیلندر هستند و در فک شما قرار می گیرند.
۲- دندان های مصنوعی (روکش) که شبیه دندان های سالم و طبیعی به نظر می رسند و عمل می کنند.
۳- اباتمنت هایی که داخل روکش قرار می گیرند و به آن اجازه می دهند به ایمپلنت ها متصل شوند.
اولین مراحل کاشت ایمپلنت دندان جراحی بعد از بی حسی معمولاً استفاده از تیغ جراحی برای ایجاد فلپ لثه ای برای نمایان شدن استخوان زیرین است. (در برخی موارد ممکن است دسترسی به استخوان فک از طریق یک برش دایره ای کوچک به جای بالا بردن فلپ های بافتی امکان پذیر باشد.) سپس سوراخی در استخوان فک ایجاد می شود تا فضایی برای قرار دادن ایمپلنت ایجاد شود و ایمپلنت وارد استخوان می شود. این روند برای همه ایمپلنت ها تکرار خواهد شد. ممکن است دندانهای موقت روی ایمپلنت گذاشته شوند. در غیر این صورت، یک پیچ لثه ای موقت در بالای هر ایمپلنت پیچ می شود تا فضای داخلی ایمپلنت را از محیط دهانی اطراف جدا کند. سپس فلپ بافت لثه بخیه میشوند، شکل میگیرند و روی استخوان فک و اطراف ایمپلنت قرار میگیرند. چند بخیه برای نگه داشتن بافت لثه در جای خود گذاشته می شود. بخیه ها معمولا طی هفت تا چهارده روز کشیده می شوند.
در طی دو تا شش ماه آینده، ایمپلنت ها و استخوان اجازه خواهند داشت تا به یکدیگر متصل شوند تا تکیه گاهی برای روکش های جدید شما ایجاد کنند. سپس زمان باز کردن پیچ های لثه ای موقت (یا روکش های موقت) و چسباندن اباتمنت ها فرا می رسد سپس قالبگیری یا اسکن دهان انجام می شود . پس از انجام این مرحله ، لثههای شما تا چند هفته اجازه بهبود مییابند.
در نهایت، بریج ساخته شده توسط لابراتوآر برای جایگزینی دندان های طبیعی شما به اباتمنت ها با پیچ یا چسب مخصوص متصل می شود. بدین ترتیب امکان جویدن و صحبت کردن به طور عادی بازیابی خواهد شد.
ایمپلنت کامل دهانی برای فکین بی دندان
اگر تمام دندانهایتان را از دست دادهاید، ایمپلنتهای کامل دهانی میتوانند جایگزین دندانهای شما و همچنین برخی از ریشههای آنها شوند.
مزایای ایمپلنت های دهان کامل نسبت به پروتزهای کامل فکی متحرک چیست؟
مراحل کاشت ایمپلنت دندان :ایمپلنت ها نسبت به سایر گزینه های جایگزینی دندان مانند پروتزهای متحرک مزایای متعددی دارند. ایمپلنت علاوه بر ظاهر و عملکردی شبیه به دندانهای طبیعی، برای ماندگاری طولانی طراحی شده است . آنها همچنین راحتتر و پایدارتر از پروتزهای مصنوعی متحرک هستند و به شما این امکان را میدهند که به طور طبیعیتر لقمه غذایی را گاز بزنید و بجوید و غذاهای با قوام سفت را بخورید که خوردن آنها با دندان مصنوعی متحرک دشوار است.
مزیت بزرگ دیگر این است که ایمپلنتها به نگهداری زمانبر مرتبط با پروتزهای مصنوعی متحرک نیاز ندارند، که حتما باید بعد از غذا برداشته و تمیز شوند و شب ها از دهان خارج شوند. در عوض، ایمپلنتهای دندانی فقط باید با همان مسواک زدن و نخ دندان کشیدن روزانه و واترجت که برای دندانهای طبیعی توصیه میشود، تمیز شوند.
علاوه بر این، از آنجایی که ایمپلنت های دندانی جایگزین برخی از ریشه های دندان شما می شوند، استخوان شما بهتر حفظ می شود. در صورتیکه با استفاده طولانی مدت از پروتزهای متحرک، استخوانی که قبلا ریشه های دندان را احاطه کرده بود، شروع به تحلیل می کند. این امر منجر به فرورفتگی استخوان فک و لبخندی در هم ریخته و غیرجذاب می شود. در مقابل، ایمپلنت های دندانی با استخوان فک شما متصل می شوند و به سالم ماندن استخوان و حفظ لبخند طبیعی شما کمک می کنند.
پیوند سینوس لیفت
کلید موفقیت ایمپلنت، کمیت و کیفیت استخوانی است که قرار است ایمپلنت در آن قرار گیرد. قسمت خلفی فک فوقانی معمولا یکی از سخت ترین قسمت ها برای کاشت موفقیت آمیز ایمپلنت های دندانی به دلیل کمیت و کیفیت استخوان ناکافی و نزدیکی به سینوس بوده است. اگر به دلایلی مانند بیماری پریودنتال یا از دست دادن دندان در آن ناحیه استخوان از دست داده اید، ممکن است استخوان کافی برای کاشت ایمپلنت نداشته باشید.
مراحل کاشت ایمپلنت دندان جراحی لیفت سینوس – که به عنوان پیوند سینوس نیز شناخته می شود – می تواند با بالا بردن کف سینوس و تشکیل استخوان جدید برای قرار دادن ایمپلنت های دندانی به اصلاح این مشکل کمک کند. برای بالا بردن سینوس و ایجاد استخوان جدید می توان از چندین تکنیک استفاده کرد.
در یک تکنیک رایج، برشی در لثه ایجاد می شود تا استخوان نمایان شود. سپس یک دایره کوچک روی استخوان پوشاننده سینوس ایجاد می شود. این قطعه استخوانی به داخل حفره سینوسی بلند میشود، دقیقاً شبیه یک درب ، و فضای زیر آن با مواد پیوند استخوان پر میشود.
در نهایت، برش بخیه می شود و اجازه بهبودی داده می شود. بسته به وسعت درمان و شرایط بیمار ، استخوان معمولاً از ۶ تا ۹ ماه قبل از کاشت ایمپلنت اجازه ترمیم پیدا می کند. پس از کاشت ایمپلنت، یک دوره بهبودی اضافی مورد نیاز است. البته در اکثر موارد، ایمپلنت را می توان همزمان با پیوند سینوس قرار داد.
نشان داده شده است که انجام عمل جراحی سینوس لیفت شانس موفقیت ایمپلنت را افزایش می دهد که می تواند برای سال های آینده دوام بیاورد. اکثر بیماران در طول این درمان، کمترین ناراحتی را نیز تجربه نمی کنند.
پیوند استخوان فک
تحلیل فک بالا یا پایین میتواند استخوان مورد نیاز برای قرار دادن ایمپلنتهای دندانی در آن را از بین ببرد . این تحلیل معمولا به دلیل کشیدن دندان، بیماری پریودنتال، استفاده از دندان مصنوعی متحرک ، آسیب یا ضربه ایجاد می شود . تحلیل استخوان نه تنها هنگام گذاشتن ایمپلنت مشکل ایجاد می کنند، بلکه می توانند باعث ایجاد فرورفتگی نامناسب در سطح فک نزدیک دندان های از دست رفته شوند که تمیز کردن و نگهداری آن برای شما دشوار است.
جراح برای درمان این مشکل، لثه را از روی فک بلند می کند تا فضای خالی جایی که استخوان از بین رفته آشکار شود. سپس این فضای خالی با استخوان طبیعی (برداشته شده از زاویه فک یا لگن) یا جایگزین استخوان (پودر استخوان) برای ایجاد حجم کافی استخوان ،پیوند می شود. جراح شما می تواند در مورد گزینه های شما برای مواد پیوند استخوان به شما بگوید، که می تواند به بازسازی استخوان و بافت از دست رفته کمک کند.
در نهایت، برش بسته می شود و اجازه بهبودی داده می شود. بسته به مورد ، استخوان معمولاً از 4 تا 12 ماه قبل از کاشت ایمپلنت اجازه رشد پیدا می کند. اما در برخی موارد، ایمپلنت را می توان همزمان با پیوند قرار داد.